latinica  ћирилица
30/09/2020 |  10:46 ⇒ 10:46 | Аутор: СРНА

Туђман: Вишенационалне државе се распадају, па би могла и унитарна БиХ

Посланик у Хрватском сабору и некадашњи шеф хрватских обавјештајних служби Мирослав Туђман рекао је да су се све вишенационалне државе распале деведесетих година прошлог вијека, те да "унитарна БиХ нема будућност".
Мирослав Туђман (Фото:Sandra Šimunović / HANZA MEDIA) -
Мирослав Туђман (Фото:Sandra Šimunović / HANZA MEDIA)

Он сматра да предсједник СДА Бакир Изетбеговић "брани позицију која је на штету Хрвата", док за Жељка Комшића наводи да је "очигледно изван данашњег времена и простора".

Туђман за портал "Директно" истиче да је у бошњачкој политици већ 30 година присутна линија која заговара унитарну БиХ.

- То је напросто у супротности са интересима друга два конститутивна народа. Поготово са интересима Хрвата, који немају свој ентитет, односно своје политичко окружење гдје могу равноправно партиципирати у власти и доношењу одлука - наводи Туђман.

Упозорава Изетбеговића да "брани позицију која је директно на штету Хрвата, а која ће, посљедично, бити и на штету Бошњака".

Туђман поручује да у Сарајеву требају да знају да БиХ мора испунити стандарде и услове ЕУ.

- Према томе, Хрватска као чланица ЕУ не само да може, већ има обавезу да инсистира на промјенама Изборног закона како би се успоставили демократски односи у БиХ, те како би Хрвати као конститутивни народ могли остваривати своја конститутивна права - каже Туђман.