latinica  ћирилица
30/09/2020 |  11:29 ⇒ 11:29 | Аутор: Глас Српске

"Иванић обмануо Амфилохија"

Предсједништво БиХ одлуку о ратификацији Основног уговора између БиХ и Српске православне цркве донијело је 7. маја 2008. године, а почасни предсједник ПДП-а Младен Иванић, који се прије два дана пред митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем хвалисао како носи највеће заслуге за потписивање тог уговора, у то вријеме је био делегат и замјеник предсједавајућег Дома народа БиХ, пише Глас Српске.
Амфилохије и Иванић - Фото: Глас Српске
Амфилохије и ИванићФото: Глас Српске

Истичу да је Иванић у својству члана Колегијума Дома народа БиХ учествовао у ратификовању уговора у том парламентарном дому, али није имао никакву одлучујућу улогу, како је представљено у појединим медијима у Српској, који су навели да је Иванић као члан Предсједништва БиХ потписао Основни уговор између БиХ и СПЦ.

Директор Секретаријата за вјере Републике Српске Драган Давидовић објашњава да је приједлог Основног уговора између БиХ и СПЦ усвојило Предсједништво БиХ 23. августа 2007. године и упутило га у Парламент БиХ на ратификацију.

- Тај Основни уговор усвојен је гласовима српског и хрватског члана Предсједништва БиХ Небојше Радмановића и Жељка Комшића, док је бошњачки члан Харис Силајџић био уздржан. Дом народа БиХ, у којем је био Иванић, дао је сагласност на ратификацију тог споразума 25. фебруара и он је враћен у Предсједништво БиХ. Одлуку о ратификацији Предсједништво БиХ усвојило је 7. маја 2008. године поново гласовима Радмановића и Комшића, док је Силајџић покренуо процедуру заштите виталног интереса, али Клуб Бошњака у Парламенту ФБиХ је то одбио и уговор је постао правоснажан. Послије тога је у Београду уприличено потписивање уговора, а то су учинили тадашњи патријарх Павле и у име БиХ тадашњи министар за људска права и избјеглице Сафет Халиловић - објашњава Давидовић.

Подсјећају, Иванић је у разговору са митрополитом Амфилохијем рекао да "када је Ватикан тражио темељни уговор између БиХ и Ватикана, ја сам инсистирао да је то могуће, али под условом да исти такав уговор потпише СПЦ".

Митрополит Амфилохије је захвалио Иванићу, иако је његова улога у томе много мања него што је створена слика у јавности.