latinica  ћирилица
30/09/2020 |  11:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Брисел припрема нови састанак Београда и Приштине

У Европској служби за спољне послове више не постоји потреба за карантином, а настављен је рад на организовању нове рунде састанака у оквиру дијалога Београда и Приштине, потврђено је Танјугу у Бриселу.
Вучић у Бриселу (фото: Instagram/buducnostsrbijeav) -
Вучић у Бриселу (фото: Instagram/buducnostsrbijeav)

- Радимо на одржавању нових састанака чије ћемо термине и агенду објавити накнадно - каже портпарол ЕУ Петер Стано.

Након отказивања овонедјељне рунде разговора Београда и Приштине на експертском нивоу због мера карантина уведених од стране Европске службе за спољне послове, у Бриселу кажу да су сви који су били подвргнути карантину добили негативне тестове на Ковид 19, чиме је осигурано безбједно окружење за рад и састанке.

У ЕЕАС наводе да ће термини и агенда сљедеће рунде разговора бити тек потврђени, али и наглашавају да питање Заједнице српских општина мора бити дио свеобухватног споразума.

У Бриселу подсјећају да је споразум о ЗСО закључен 2013. године “у доброј вјери“ и да “никада није поништен нити повучен“.

- Косово је преузело међународну обавезу да спроведе овај споразум. На Косову је да предложи пут ка примјени овог споразума - кажу у Бриселу.

Оцјена Брисела је да се да се пресуда Уставног суда Косова из 2015. године у вези са ЗСО “редовно тумачи погрешно“, односно да тај суд никада није рекао да се удружење/заједница не може успоставити.

- Стога очекујемо да ће Косово поштовати обавезе које је преузело у дијалогу - став је ЕУ.

ЕУ посредници у дијалогу Београда и Приштине подсец́ају и на чињеницу да је пред обнављање процеса дијалога у јулу ове године договорено да се паралелно са свеобухватним споразумом ради и на примјени свих договорених, а неиспуњених споразума из процеса дијалога.