latinica  ћирилица
30/09/2020 |  11:52 ⇒ 12:01 | Аутор: РТС

Гардијан: Суђења у Хагу утицаће на односе Београда и Приштине

Британски Гардијан пише о почетку саслушања бивших припадника тзв. ОВК пред Специјалним судом за злочине ОВК у Хагу. Оцјењује да би почетак дуго одлаганих судских поступака могао имати велики утицај на "Косово и његове напете односе са Србијом".
Хапшење у Приштини (фото:slobodnaevropa) -
Хапшење у Приштини (фото:slobodnaevropa)

Током прошле недеље Специјални суд за злочине ОВК наредио је хапшење три бивша припадника тзв. Ослободилачке војске Косова.

Двоје од њих - шефови удржења ветерана  тзв. ОВК Хисни Гуцати и његов замјеник Насим Харадинај су се већ појавили пред судијом, у посебно изграђеној судници, опремљеној прозирним екранима као предострожности против вируса корона,  пише Гардијан.

Насим Харадинај је пред судом у Хагу поручио да не признаје Специјализована вијећа Косова за суд.

- Не признајем овај суд и ваш рад. Прекршили сте сваки људски закон и право на изражавање. Све и ако ме осудите на казну од 500.000 евра, не можете промијенити ни моје ни мишљење мојих људи о овом суду - поручио је Харадинај.

Прво хапшење Специјалног суда за злочине тзв. ОВК у Хагу догодило се прије пар дана када је ухапшен Салих Мустафа. Он се, подсјећа Гардијан, у понедјељак појавио пред судом, али није се изјаснио о кривици.

За неке ратне злочине почињене током сукоба на Косову 1998-1999. судио је Међународни кривични суд за бившу Југославију, такође са сједиштем у Хагу, али се трибунал, како подсјећа Гардијан, више фокусирао на суђење Србима.

Накнадно су се појавили докази о умијешаности неких лидера тзв. ОВК у злочине, подсјећа лист, и додаје да је ЕУ именовала америчког тужиоца Клинта Вилијамсона да води прелиминарну истрагу 2011. године.

На основу Вилијамсонових налаза, специјализована вијећа за Косово основана су 2015. године. Рад вијећа је одложен политичким превирањима и широким застрашивањем свједока на Косову.

- Почетак дуго одлаганих судских поступака могао би имати дубоке ефекте на Косово и његове напете односе са Србијом - оцјењује Гардијан.

Подсјећа да је косовског предсједника Хашима Тачија, специјални тужилац оптужио за ратне злочине и злочине против човјечности.

Оптужбе, наводи Гардијан, тек треба да потврди судија. Тачи је саслушан пред истражитељима у Хагу у јулу када је негирао кривицу и поручио да је невин.

Оптужбе су, наводи Гардијан, спријечиле Хашима Тачија да присуствује потписивању споразума са предсједником Србије Александром Вучићем.

Споразум о нормализацији економских односа је 4. септембра потписао косовски премијер Авдуллах Хоти.

Лист оцјењује да и даље "постоје значајне тензије и ни Србија ни њене присталице, укључујући Русију и Кину, до сада нису признале независност Косова".