latinica  ћирилица
30/09/2020 |  11:59 | Аутор: СРНА

Рекордан број нових случајева заразе у Словенији

У Словенији је у протекла 24 часа на вирус корона тестирана 3.391 особа, а зараза је потврђена код 203, што је рекордни дневни пораст од почетка пандемије, саопштила је данас словеначка Влада.
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

Број нових зараза у једном дану први пут је био већи од 200, а забиљежено је 11 случајева више него прошлог четвртка, када је до сада било највише заражених - 192.

Тренутно је због ковиа 19 хоспитализовано 86 пацијената, од чега је 16 на интензивним одјељењима, подаци су словеначког Министарства здравља.

Од почетка епидемије у Словенији је вирусом корона заражено 5.690 људи, а од посљедица ковида 19 премиуло је 150 особа.

Број активних случајева тренутно је 1.736.

Највише нових зараза потврђено је у Љубљани - 37, у Крању их је било девет, Камнику седам, у Марибору, Цељу, Загорју об Сави и Луковици по шест.

Према анализи Научног института "Јожеф Штефан", тренутни репродукцијски број ширења вируса корона у Словенији износи 1,3, што значи да десет носиоца вируса може заразу да прошири на још 13 људи, што је забрињавајући податак за епидемиологе.

Ако се репродукцијски број не смањи, број дневно заражених могао би средином сљедећег мјесеца да се повећа и на 250, упозоравају из овог института, који за словеначку Влади ради анализе и моделе могућег развоја епидемије.

Епидемиолози из владиног стручног тима као неопходне мјере које треба досљедно проводити истичу одржавање физичке дистанце, ношење маски и избјегавање ризичних окупљања.