latinica  ћирилица
30/09/2020 |  12:40 ⇒ 13:21 | Аутор: СРНА

Лут фест: Креативна радионица "Лутка је глумац"

У оквиру 21. Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу Лут фест, данас је у Културном центру Источно Ново Сарајево одржана креативна радионица "Лутка је глумац".
Источно Сарајево - одржана креативна радионица "Лутка је глумац" - Фото: СРНА
Источно Сарајево - одржана креативна радионица "Лутка је глумац"Фото: СРНА

- Едукатвно-умјетнички сегмент фестивала осмишљен је тако да се бави истраживањем васпитних и перцептивних компоненти у раду са дјецом - рекао је Срни водитељ радионице Анкица Аврамовић-Митрић.

Она је навела да, с обзиром на то да се у породицама и самом окружењу мало утиче на развој умјетничког и естетског сензибилитета током развоја и сазријевања дјеце, Лут фест се ангажује и надопуњује те недостатке, настојећи да задовољи културне потребе малишана.

- Културна и педагошка мисија Лут феста уводи нас у озбиљан процес који је од пресудног значаја за даља позоришна искуства у припреми дјеце за сусрете са умјетношћу, који им предстоје у њиховом развоју и образовању - наводи Митрићева, која је и сценограф и креатор лутака у Форум театру Источно Сарајево.

Према њеним ријечима, креативне луткарске радионице организују се с циљем да дјеци пруже могућност да кроз игру дођу до нових и узбудљивих сазнања, да одрастају у здравом и креативном окружењу које може испунити све њихове развојне потребе.

- Ову занимљиву радионицу реализовали смо онлајн у мају, поводом Међународног дана породице, са дјецом вртића из Источног Сарајева. Реакција васпитача и дјеце била је одлична. Са вртићем "Хепи хаус" из Сарајева Лут фест има дугогодишњу сарадњу, тако да смо ову креативну радионицу одлучили да поклонимо дјеци овог вртића - наглашава Митрићева.

Она додаје да је на радионици показано да лутка може да буде и обична чарапа, само је потребно мало креативности, маште и оно најважније, да се лутки да душа.

- Ова интересантна радионица се може примијенити у васпитно-педагошком раду са дјецом. Бајке су везане за одрастање, а управо користећи ову методу може се сликовито испричати бајка, а да дјеца буду креатори лутака, које ће у њиховим рукама постати изврсни глумци - каже Митрићева.