latinica  ћирилица
30/09/2020 |  12:50 ⇒ 14:19 | Аутор: argumenti.rs

Брчко: Отворена истрага о трговини гласовима

Тужилаштво у Брчко дистрикту, како сазнаје портал Аргументи, отворило је кривичну истрагу након информација о масовној куповини гласова на терену и манипулацијама са пријавом бирача за гласање путем поште.
Брчко - Фото: РТРС
БрчкоФото: РТРС

У фокусу истраге, како сазнаје поменути портал, налазе се политичке партије и појединци за које се сумња да су регистровали на стотине гласача за гласање путем поште, тако што су преваром дошли до копије њихове личне карте или су им ту "услугу", уз њихово знање, платили као сигуран глас.

Према подацима локалне изборне комисије, за гласање путем поште пријављено је око 5.500 бирача из Брчког, за разлику од 2016. године када је на том списку било око 2.000 грађана.

Многи од пријављених за гласање у одсуству нашли су се у чуду када је градом почео да кружи списак у коме су препознали и личне податке и сазнали да ће умјесто у Брчком гласати у Србији, Хрватској или некој другој земљи, наводи портал Аргументи.

Додаје се да, истовремено, постоје подаци и пријаве о томе да је на терену у току масовна куповина гласова.

На то је упозорио и градоначелник Брчког Синиша Милић, позивајући на реакцију одговорне институције задужене за провођење избора у Брчком, али и истражне органе.

Хитну сједницу тим поводом одржала је и локална изборна комисија у Брчком, која је обавијестила Централну изборну комисију БиХ да се у Брчком дешавају неправилности које озбиљно нарушавају регуларност изборног процеса у овом граду.