latinica  ћирилица
30/09/2020 |  13:48 ⇒ 13:56 | Аутор: СРНА

Аћић: За суфинансирање пројеката у три општине 47.500 КМ (ФОТО)

Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Марко Аћић потписао је данас са начелницима општина Источни Дрвар, Пелагићево и Петровац-Дринић уговоре о суфинансирању пројеката у овим локалним заједницама за чију реализацију је Секретаријат издвојио укупно 47.500 КМ.
Потписани уговори са начелницима општина - Фото: Тwitter
Потписани уговори са начелницима општинаФото: Тwitter

Аћић је рекао да се уговори односе на санацију водоводне и канализационе мреже у општини Петровац-Дринић у вриједности 12.500 КМ, адаптацију зграде са пет станова за повратнике у општини Источни Дрвар у вриједности 20.000 КМ, те санацију депоније у општини Пелагићево у вриједности 15.000 КМ.

- Овим желимо показати да се сарадња Републичког секретаријата са јединицама локалне самоуправе наставља, те да уважавамо приједлоге и помажемо свим локалним заједницама у Републици Српској - истакао је Аћић.

Он је напоменуо да је јутрос и са начелником општине Челинац Момчилом Зељковићем потписао уговор о суфинансирању пројеката инфраструктуре у овој општини за чију реализацију је Секретаријат издвојио 45.000 КМ, истичући да укупна вриједност уговора који су данас потписани износи око 100.000 КМ.

Он је рекао да је у бившем Министарству за избјеглице и расељена лица Републике Српске, нажалост, постојала пракса по којој све општине нису имале једнак третман и није било значајнијег улагања у неке пограничне општине у Републици Српској, што Републички секретаријат жели да промијени.

Аћић је позвао начелнике свих општина да прате јавни позив који ће идуће седмице расписати Комисија за избјеглице БиХ и да се пријаве са пројектима комуналне и социјалне инфраструктуре за рјешавање проблема избјеглих и расељених лица.

Начелница општине Источни Дрвар Милка Иванковић рекла је да ће 20.000 КМ, колико је Секретаријат издвојио за ову локалну заједницу, бити уложена у адаптацију стамбене зграде у којој је смјештено пет породица интерно расељених лица, а остатак ће финансирати општина.

Начелник општине Петровац-Дринић Милан Грбић рекао је да ће 12.500 КМ бити искориштено за реконструкцију водовода у селу Буковача у којем живи 70 становника.

Начелник општине Пелагићево Симо Стакић рекао је да ће средства које је обезбиједио Секретаријат бити искориштена за санацију депоније у Мјесној заједници Трамошњица.