latinica  ћирилица
30/09/2020 |  15:18 ⇒ 15:18 | Аутор: СРНА

Повећати квоту за извоз црвеног меса за 2.000 тона

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија данас је током сусрета са турским амбасадором у БиХ Халдуном Кочом у Сарајеву нагласио значај повећања квоте за извоз црвеног меса из БиХ у Турску, додајући да очекује повећање квоте за додатних 2.000 тона за ову годину.
Месо - Фото: РТРС
МесоФото: РТРС

Тегелтија је рекао да БиХ може понудити квалитетне производе у проширеном обиму, те указао да би на овај начин били значајно унапријеђени економски односи двије земље, саопштено је из Савјета министара.

Он је изразио наду да ће нови споразум о слободној трговини између двије земље додатно унаприједити економске односе и бити на обострану корист, те нагласио да је потребно завршити процедуре у вези са ступањем на снагу овог споразума.

Тегелтија је упознао Коча да је у току израда програма новог инвестиционог циклуса и растерећења привреде за период 2021-2022. године, као и програма заштите домаће привреде, те истакао да је отварање Генералног конзулата Турске у Бањалуци веома значајан корак за даље унапређење сарадње и стварање нових прилика за улагање.

На састанку је разговарано о актуелној економској ситуацији изазваној пандемијом вируса корона, као и могућностима унапређења сарадње двије земље у областима од обостраног интереса.

Предсједавајући Савјета министара рекао је да је у контексту санирања посљедица пандемије вируса корона неопходно спријечити хуманитарну и здравствену кризу, те омогућити привредну активност и постепени опоравак економије.

На састанку је констатовано да су односи БиХ и Турске добри, без отворених питања, те да постоји простор за даље унапређење сарадње, првенствено у области пољопривреде, транспорта и инфраструктуре, наводи се у саопштењу.