latinica  ћирилица
30/09/2020 |  15:38 ⇒ 15:48 | Аутор: СРНА

Напредак у процесу приступања ЕУ, упркос пандемији Ковида-19

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија истакао је у разговору са амбасадором Мађарске у БиХ Кристијаном Пошом да је у БиХ остварен напредак у реализацији приоритета у процесу приступања ЕУ, упркос кризи изазваној пандемијом Ковида-19.
Зоран Тегелтија и Кристијан Пош - Фото: СРНА
Зоран Тегелтија и Кристијан ПошФото: СРНА

Тегелтија је на састанку у Сарајеву изразио наду да ће Европска комисија вредновати напредак остварен у БиХ, те да ће она у скоријем периоду добити статус кандидата за чланство у ЕУ, саопштено је из Савјета министара.

Он је нагласио посвећеност Савјета министара европском путу БиХ уз поштивање Дејтонског споразума и пуно уважавање надлежности свих нивоа власти у БиХ.

Тегелтија је изразио захвалност на досадашњој помоћи реформским процесима у БиХ, те оцијенио да је важно да БиХ остане међу спољнополитичким приоритетима Мађарске и у наредном периоду.

Саговорници су констатовали да су политички односи двије земље стабилни и без отворених питања, те оцијенили веома важним дјеловање на интензивирању економских односа двије земље и унапређењу инвестиција.

Тегелтија и амбасадор Поша разговарали су о европским интеграцијама, јачању економске билатералне сарадње, те о активностима које се спроводе с циљем сузбијања посљедица пандемије Ковида - 19 у БиХ.