latinica  ћирилица
30/09/2020 |  15:47 ⇒ 15:52 | Аутор: klix.ba

Откривено одакле цури кисеоник на Међународној свемирској станици

Астронаути који се налазе на Међународној свемирској станици открили су одакле цури кисеоник.
Међународна свемирска станица (Фото: NASA) -
Међународна свемирска станица (Фото: NASA)

Посада ИСС-а већ неколико седмица покушава открити одакле цури кисеоник.

Током ноћи је добила очитање које је указивало на повећано цурење кисеоника због чега су астронаути пробуђени те су почели с радом.

Они су успјешно открили извор малог цурења ваздуха који се увећао.

Замјеник управника ИСС-а Кени Тод је рекао да је цурење кисеоника откривено прије више од годину дана, али се повећало у протеклих неколико мјесеци.

Анализа тимова на Земљи је показала да цурење потиче из главног простора за рад који се налази у руском ИСС модулу под називом Звезда.

Модул садржи опрему за одржавање живота у ИСС-у, као и простор за живот за два члана посаде. Биће потребне даље анализе како би се прецизније установило одакле цури кисеоник.

НАСА је истакла да опасности по посаду нема, барем не у тренутној ситуацији која се односи на количину кисеоника који цури, али ће бити мањих промјена распореда рада.

НАСА-ин астронаут и командант ИСС-а Крис Кесиди и руски космонаути Анатолиј Иванишин и Иван Вагнер су добили инструкције да уђу у руски модел како би скупили податке на различитим локацијама.

Ово је трећи пут у нешто више од мјесец дана да су се астронаути морали изоловати у руском модулу како би прокушали пронаћи извор цурења кисеоника.

Током ноћи су анализирани подаци мјерења притиска, а након што је тај процес завршен, преграде између америчког и руског сегмента станице су поново отворени те су настављене уобичајене активности.

Подсјетимо, у августу 2018. године астронаути су открили рупу промјера 2 мм у дијелу руске летјелице Соyуз која је била спојена на ИСС. Рупа је направљена бушилицом, а уочени су и трагови кориштења бушилице.