latinica  ћирилица
30/09/2020 |  16:05 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Приоритет процесуирање кривичних дјела у области изборног законодавства

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија рекао је да је ВСТС данас донио одлуку да приоритет у раду свих тужилаштава у БиХ буде процесуирање кривичних дјела у области изборног законодавства.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

- Донијели смо одлуку која се односи на давање приоритета свим тужилаштвима у БиХ за процесуирање кривичних дјела која су у области изборног законодавства, значи злоупотребе бирачких права, било којој врсти манипулације или крађе на изборима, или пребројавања гласова - рекао је Тегелтија новинарима у паузи сједнице која се одржава у Требињу.

Он каже да је ВСТС данас именовао Дамјана Кауриновића за предсједника Апелационог суда Брчко дистрикта, а Шемсудина Фушку за главног тужиоца Средњобосанског кантона.

Осим тога, каже Тегелтија, извршено је и жријебање за нове чланове ВСТС-а.

- Један број њих је морао да иде дириговано због задовољавања националне структуре, а онај дио који се жријебао односио се углавном на полну структуру - рекао је Тегелтија.

Он каже да су на дневном реду дводневне сједнице ВСТС-а бројна именовања на правосудне функције у Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/, а да је покренуто и питање избора предсједника Врховног суда ФБиХ и главног тужиоца Тужилаштва ФБиХ.

Према његовим ријечима, данас ће бити ријечи и о измјенама и допунама Закона о ВСТС-у.

Он је оцијенио да је зграда Палате правде у Требињу, у којој су смјештене правосудне институтиције те регије, а у којој се одржава сједница ВСТС-а, велика ствар за ову регију, Републику Српску и БиХ.

Тегелтија каже да су одржавањем сједнице ВСТС-а у овој згради хтјели да покажу колико је то важан пројекат за правосуђе у БиХ.