latinica  ћирилица
30/09/2020 |  17:13 ⇒ 19:24 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Сви показатељи у трећем кварталу знатно бољи од очекиваног

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је да процес оживаљавања привреде, након кризе изаване пандемијом вируса корона, иде добрим током и да се број запослених повећава, те су сви параметри и показатељи бољи него што се очекивало.
Зоран Тегелтија - Фото: СРНА
Зоран ТегелтијаФото: СРНА

- Показатељи за трећи квартал су значајно бољи него у другом кварталу и сваки пад БДП који буде мањи од пет одсто, а сада је 4,6 одсто, биће успјех и биће прихватљив с обзиром на пандемију која још траје и оставља посљедице - истакао је Тегелтија.

Он је додао да енитетске владе и Савјет министара припремају програм економских реформи који ће презентовати парламентима прије краја године.

- Ми ћемо направити један велики инвестициони циклус у јавом сектору који ће да повуче и приватни сектор. Додатна финансијска средства се морају обезбиједити како би земља кренула напријед у економском смислу - истакао је Тегелтија, наводећи примјер да су огромни губици у сектору туризма који се неће моћи надомјестити у једном или два квартала, те да очекује ће сви минуси које БиХ сада има бити позитивни ако се не десе енормне промјене у здравству.

Говорећи о задужењу са ММФ-ом, Тегелтија је рекао да БиХ нису потребне "ватрогасне" мјере од ове финансијске институције, већ да су у току преговори о аранжманима који су раније договорени.

- Са ММФ-ом преговорамо у износу квота и у роковима које БиХ може да испуни. Ми настављамо разговоре од раније који се односе на провођење реформи и већ знамо које су то области које треба помоћи. Када је ријеч о јавним инвестицијама очекују нас улагања у путну и жељезничку инфраструктуру и у област енергетике - рекао је Тегелтија за БХТ.

Он је додао да ће на Самиту ЕУ и лидера Западног Балкана у Софији бити представљен економско-инвестициони план за Западни Балкан на којем ће бити ријечи о инвестиционим пројектима које је БиХ предложила.

- То подразумијева да дефинитивно обезбиједимо изворе финансирања за коридор Пет-це, који је изузетно важан за привреду и грађане, да оспособимо жељезничку инфраструктуру како би могла да носи терет развоја привреда и да уложимо у област енергеику. То ће створити претпоставке да обезбиједимо сигурно финансирање за наш реални сектор који је претрпио огромне губитке и требају додатне инвестиције за њихову санацију - појаснио је Тегелтија.

Он је нагласио да је БиХ апсолутно најмање задужена у региону и да то показују статистички подаци.

- Имамо све ресурсе и капацитете да редовно сервисирамо своје дугове без озбиљних потешкоћа, а у новом инвестиционом циклусу сав тај новац ће се вратити - навео је предсједавајући Савјета министара