latinica  ћирилица
30/09/2020 |  18:08 ⇒ 18:08 | Аутор: СРНА

Вучић: Београд пријатељ Пекингу без обзира на притиске

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија неће доводити у питање пријатељство са Кином, без обзира каквим притисцима буде изложена.
Александар Вучић (Фото: instagram/buducnostsrbijeav) -
Александар Вучић (Фото: instagram/buducnostsrbijeav)

Вучић је навео да је на најтежем мјесту на цијелом свијету, гдје је немогуће рећи неку позитивну ријеч о Кини, поручио да Србија има врло добре односе са Пекингом.

- Сумњам да је иједан други лидер на свијету помислио да тако нешто изговори на том мјесту. То говори о чврстини односа и снази пријатељства двије земље - рекао је Вучић на пријему у кинеској Амбасади у Београду поводом обиљежавања Дана Кине.

Вучић је истакао да мало ко разумије тежину позиције Србије која се труди да у европском окружењу и када се налази на европском путу, сачува своју самосталност и доноси одлуке независно од одлука које доносе сви остали.

Предсједник Србије је рекао да је поносан на пријатељство које Србија има са Кином.

- Нису лака времена иза нас. Вјероватно су још тежа испред нас. У тим временима морамо да покажемо и докажемо наше пријатељство - рекао је Вучић.

Вучић је замолио кинеског амбасадора Чен Бо да предсједнику Кине Си Ђинпингу пренесе његово писмо и поруку захвалност за однос поштовања које показује према Србији и да му каже да га чекају у Србији.

- Не видимо ниједног ближег и бољег пријатеља. Знамо да ви имате важније земље за сарадњу, много важније на европском тлу, али знамо да немате већег пријатеља од Србије - рекао је Вучић.

Вучић је подсјетио да кинеске компаније раде на пројектима који су најважнији за Србију, попут пруге Нови Сад-Суботица, да граде путеве, и да су урадили највише мостова, преносе београдски медији.