latinica  ћирилица
30/09/2020 |  18:22 ⇒ 18:23 | Аутор: СРНА

Божана Вулић именована за судију Врховног суда Републике Српске

Високи судски и тужилачки савјет БиХ именовао је данас Божану Вулић за судију Врховног суда Републике Српске, а на позицију судија Окружног суда у Бањалуци именовани су Драган Улетиловић, Милица Ђурић и Гордана Стевандић.
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

Дајана Милићевић, Мартин Вукић, Зорица Столић и Арфан Абоудил именовани су за судије Основног суда у Шамцу.

За предсједника Апелационог суда Брчко дистрикта БиХ данас је именован Дамјан Кауриновић, саопштено је из ВСТС-а.

Шемсудин Фушко, именован је на позицију главног тужиоца Кантоналног тужилаштва Средњобосанског кантона, а за његовог замјеника Драган Поповић.

На позицију замјеника главног тужиоца Кантоналног тужилаштва Западно-херцеговачког кантона именован је Младен Хрстић.

Мирјана Стојсављевић-Петраковић именована је за судију Општинског суда у Ливну, Азра Бојић за судију Општинског суда у Лукавцу, Самра Спахић Дрино за судију Општинског суда у Зеници, Селма Омеровић за судију Општинског суда у Тузли, а Алвира Селимовић Халилчевић за додатног судију Општинског суда у Тузли.

При доношењу Одлуке о именовању, ВСТС је узео у обзир и стручно знање, радно искуство и радне резултате кандидата, те стручне способности засноване на досадашњим резултатима у каријери.

При именовању, ВСТС примјењује одговарајуће уставне одредбе којима се уређују једнака права и заступљеност конститутивних народа и осталих, те поштује равномјерну заступљеност полова, наводи се у саопштењу.

Новоименовани носиоци правосудних функција ће ступити на дужност 1. новембра, осим судија Основног суда у Шамцу за које ће датум ступања на дужност бити накнадно одређен.

Током данашње сједнице обављена је и процедура жријебања националне и полне припадности будућих чланова ВСТС-а БиХ с обзиром да у наредној години истиче мандат шест чланова.

Савјет има обавезу да најмање три мјесеца прије истека мандата појединог члана о томе обавијести орган који је надлежан за његов/њен избор и затражи да се проведе процедура избора новог члана.

Уколико се бира већи број чланова Савјета, жријебом се одлучује о националности и полу кандидата за упражњена мјеста како би се обезбједио састав који, у правилу, одражава састав народа и полну заступљеност у БиХ.

У складу са прописима, Савјет чини шест Бошњака, пет Срба, три Хрвата и један члан из реда осталих.