latinica  ћирилица
30/09/2020 |  18:37 ⇒ 18:37 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Без јединственог става, проблем миграната биће све већи

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је данас да ће без јединственог става у БиХ проблем миграната постајати све већи.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Према његовим ријечима, кључно питање је да БиХ мора прихватити и дати адекватну заштиту оним људима који бјеже из ратом захваћених подручја и којих је најмање, док они који не траже азил треба да буду враћени у своје земље.

- Данас је у БиХ највећи број миграната из земље која је нуклеарна сила - рекао је Тегелтија, алудирајући на мигранте из Пакистана.

Тегелтија је подсјетио да у БиХ није урађено много да се са Пакистаном постигне договор о повратку миграната, јер постоје различите политике у БиХ треба ли то урадити или не.

Предсједавајући Савјета министара упозорио је да проблем миграција представља велики безбједносни проблем.

- Знамо да су неки људи који су правили терористичке нападе по Западној Европи у мигрантској кризи прошли кроз БиХ - рекао је Тегелтија за БХТ1 и подсјетио да у БиХ постоји константан сукоб између појединих група миграната.

Истичући забринутост за безбједност грађана БиХ усљед проблема са мигрантима, Тегелтија је рекао да је то питање којим треба да се баве људи који су задужени за унутрашње послове и безбједност у својим градовима.

- Ми ћемо радити на јачању способности Граничне полиције да се процес уласка миграната у БиХ успори. Он се не може зауставити. Да се може зауставити зауставио би се у Грчкој, Бугарској, у Србији - закључио је Тегелтија.

Предсједавајући Савјета министара рекао је да институције БиХ заједно са међународним институцијама које се баве проблемом миграција покушававају да усагласе мигрантску политику.

- Проблем миграција није проблем само БиХ, то је сасвим сигурно регионални проблем. БиХ неоправдано сноси велики терет и посљедице мигрантске кризе, коју није креирала и ничим није допринијела - рекао је Тегелтија, оцијенивши да се БиХ није адекватно снашла на почетку мигрантске кризе, када су мигранти били спорадична појава.

Говорећи о активностима Савјета министара на предлагању законских рјешења, Тегелтија је објаснио да се предлажу само она рјешења која ће проћи парламентарну процедуру.

Он је истакао да не жели да се воде беспотребне расправе и да се беспотребно прегласава у Представничком дому око неких приједлога који потом буду заустављени у Дому народа.

- Никада нећу на силу наметати ниједно рјешење - рекао је Тегелтија.

Он је подсјетио да је без сагласности министара из Републике Српске Савјет министара утврдио приједлог буџета БиХ за ову годину, али да га је Предсједништво БиХ вратило са ставом да се у овај документ уврсти и питање пандемије вируса корона, што је био став и министара из Српске.

Предсједавајући Савјета министара рекао је да се врло брижљиво припрема закон о јавним набавкама, а који треба да прихвате и привредници прије упућивања у парламентарну процедуру.

Тегелтија је изразио увјерење да ће такав законски приједлог добити подршку парламентараца.

- Оно што је добро за БиХ и привреднике, сигуран сам да може добити подршку у оба дома парламента - рекао је Тегелтија.

Говорећи о процесу именовања директора Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ БиХ, предсједавајући Савјета министара објаснио је да је у току редовна процедура и да се очекују ставови свих надлежних тијела.

- Мислим да ћемо кроз процес усаглашавања доћи до имена директора ОБА - рекао је Тегелтија, констатујући да ће уколико у тој процедури не буде именован директор ове агенције, ту функцију наставити да обавља Осман Мехмедагић.