latinica  ћирилица
30/09/2020 |  18:46 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Брчко: Отворена истрага о куповини гласова (ВИДЕО)

Тужилаштво Дистиркта Брчко, отворило је истрагу, након информација о масовној куповини гласова на терену и манипуалцијама са пријавом бирача за гласње путем поште. О неправилностима, које могу нарушити регуларност предстојећих локалних избора, обавијештена је Централна изборна комисија БиХ.
Брчко - Фото: РТРС
БрчкоФото: РТРС

За разлику од 2016. године када је за гласање путем поште било пријављено 2.000 грађана, овај пут на списку се нашло 5.500 бирача из Брчког.

Изборна комисија о овоме је обавијестила, Полицију, Тужилаштво, Основни суд Дистиркта Брчко и Централну изборну комисију.

- Прослиједили смо овај допис и материјале Средишњем изборном повјеренству за даље поступање, како би се, колико је могуће, што прије реаговало и спријечила нерегуларност предстојећих локалних избора, и било какав понетцијалани изброни инжењеринг - истакла је Андреа Мркоњић, предсједница Изборне комисије дистрикта Брчко.

Полиција Дистиркта Брчко, под надзором Тужилатшва, већ проводи истрагу.

- Отворено је неколико предмета, због постојања основе сумње о почињењу, кривичних дјела, из области кривичних дјела, против слободе и права, човјека и грађанина. Овим путем позивамо све политичке актере и грађање да о свим уоченим неправилностима у вези овога поднесу пријаву Полицији или Тужилаштву - навела је Џевида Хукичевић, портпарол Полиције дистрикта Брчко.

Огласио се и градоначелник, Синиша Милић, који наводи да је рачуница очигледна. Три и по хиљаде гласова из коверте, доносе три мандата у Скупштини Дистрикта. А то је каже довољно за трипартитно учествовање у Скупштинској већини, из реда једног од три конститутивна народа.

- Ја сам искористио ту прилику и путем медија, јавно прозвао који су задужени за провођење избора, али и репресивне органе, да је крајње вријеме да реагују. Наравно до нас долазе и алармантни подаци да се врши и куповина гласова, већ на терену. Дакле некоме је очигледно стало да промијени изборну вољу грађана и прије него што је гласање почело - навео је Малић.

Како сазнајемо истрагом су обухваћене политичке партије и појединци, за које се сумња, да су уз копије личних карата, регистровали на стотине гласача путем поште.