latinica  ћирилица
30/09/2020 |  18:51 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Поново актуелна прича о малверзацијама са пријавама пребивалишта (ВИДЕО)

Рок за закључивање Централног бирачког списка истиче сутра, а у Сребреници поново актуелна прича о наглој заинтересованости Бошњака за пријаву пребивалишта у овој општини. Према подацима ЦИК-а, у Сребреници 30 политичких субјеката и независних кандидата бориће се за одборничка мјеста. За начелничко, два кандидата испред коалиција Заједно за Сребреницу и Моја адреса Сребреница, и још два независна кандидата.
Сребреница - Фото: РТРС
СребреницаФото: РТРС

Младен Грујичић, кандидат за начелника општине испред српских странака окупљених у коалицији "Заједно за Сребреницу" тврди да Бошњаци по сваку цијену желе власт у Сребреници и да је само у септембру 260 лица овдје пријавило пребивалиште.

- Исламска вјерска заједница наредила је својим џематима да доведу по десет, 20 људи који ће извадити личну карту у Сребреници и тако допринијети да евентуално Бошњак побиједи на изборима - навео је Грујичић.

Из СДС-а поручују да немају ништа против оних који желе да остану да живе у Сребреници, али пријављивање на мјесец или два због избора сматрају кривичним дјелом и траже да реагују надлежне институције.

- Овдје је само ријеч о онима који ће одређену политичку партију покушати да доведу на власт, послије тога одлазе а нама остају проблеми, а као што видите то је Тузла, Бановићи, Илијаш, Бихаћ, Зеница - сматра Момчило Цвјетиновић (СДС).

На сцени је кршење Закона о пребивалишту, каже Радомир Павловић, одборник СНСД-а.

- Ми сваки дан видимо комби који организовано доводи становништво које никада није живјело у Сребреници, то је случај попут Зукорлића и неких који су овдје пријављени а немају никакве везе са Сребреницом - истакао је Павловић.

Шеф изборног штаба бошњачке коалиције "Моја адреса је Сребреница", Садик Ахметовић, у овоме не види ништа спорно, јер, каже, грађанима БиХ Устав гарантује право на кретање.

- Ја немам те информације колико људи гдје се пријављује, гдје желе да се пријаве, то је њихово право. Оно што је симптоматично је да долазе људи из Србије и уписују се у књигу држављана и узимају личну карту - тврди Ахметовић.

У Сребреници живи око шест хиљада грађана. Прије четири године 13.803 лица имало је право гласа. У Општинској изборној комисији нисмо добили податак колико је грађана регистровано до данас, због, како нам је образложено, нестанка струје.

Да у бошњачком бирачком тијелу нешто не штима доказ је објава на фејсбук профилу бившег начелника општине Сребреница, Ћамила Дураковића.

Он је написао да су га неки Бошњаци разочарали и прозвао Амера Бекана, предсједника Прве странке са сједиштем у Сарајеву да је Србима продао мјеста у бирачким одборима. Оваквих оптужби раније није било.