latinica  ћирилица
30/09/2020 |  19:20 ⇒ 19:25 | Аутор: Независне

Мигранте исељавају из Бире

Коначне активности у вези са затварањем прихватног центра Бира у Бихаћу, гдје тренутно борави око 400 миграната, започеле су данас, како је и најавила Оперативна група за мигрантску кризу на својој сједници одржаној дан раније.
Мигранти - Фото: www.nezavisne.com
МигрантиФото: www.nezavisne.com

Припадници полиције и Центра за социјални рад у Бихаћу почели су јуче с премјештањем око 80 малољетних миграната у Ђачки дом, у бихаћком насељу Борићи, гдје се смјештају мигранти из рањивих група, а након тога планирано је да се преостали мигранти из Бире премјесте у камп Липа.

Тиме би центар Бира престао да постоји, а план је да се и мигранти без смјештаја који се налазе у урбаном подручју Бихаћа такође измјесте у камп Липа.

Премијер УСК Мустафа Ружнић истакао је како је план ових активности да се ослободи притисак миграната на урбана подручја, те да се потом концентришу на мјеста гдје би били под сигурносним и здравственим надзором.

Када је ријеч о прихватном кампу Мирал у Великој Кладуши, Оперативна група је задужила полицијске органе да блокирају тај камп ради спречавања даљег пријема миграната, а у циљу његовог коначног гашења.

Међутим, проблем у Великој Кладуши је што су локалне власти одбиле одредити нову локацију ван градског подручја гдје би се измјестили мигранти.

Подсјећамо да се Општинско вијеће у том граду изјаснило против било каквог облика смјештајних капацитета гдје би евентуално боравили илегални страни држављани.

Због тога је Оперативна група на поменутом састанку затражила од Савјета министара и Министарстава безбједности да, у сарадњи с међународним организацијама, у року од 72 часа организују релокацију миграната из Мирала у слободне капацитете кампова којима управља држава, ван подручја Унско-санског кантона.

Такође, потврђене су све раније одлуке и закључци којима се забрањује долазак миграната на подручје УСК, њихов превоз, кретање и окупљање на јавним површинама, као и пружање услуга смјештаја за ту популацију.