latinica  ћирилица
30/09/2020 |  19:48 | Аутор: СРНА

Пуно опредјељење за наставак европског пута

Чланови Предсједништва БиХ Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић данас су у Бриселу у разговорима са званичницима ЕУ поновили пуно опредјељење за наставак европског пута БиХ.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Додик, Џаферовић и Комшић су током састанака са предсједником Европског парламента Дејвидом Маријом Сасолијем, европским комесаром за политику сусједства и преговоре о проширењу Оливером Вархељијем и потпредсједником Европске комисије и високим представником за спољне послове и безбједносну политику Жозепом Борељом истакли да ће Предсједништво БиХ наставити са лидерском улогом у процесу европских интеграција.

Теме састанака са представицима ЕУ биле су миграције, регионална сарадња и обиљежавање 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Саговорници у бриселским институцијама су сагласни да БиХ може очекивати статус кандидата у току идуће године, ако настави са започетом динамиком на испуњењу услова из Мишљења Европске комисије.

Такође, очекује се да ће идуће године бити усвојен економски развојни план за западни Балкан, који ће се односити на 18 пројеката за земље регије из области инфраструктуре, екологије, енергетике и дигиталне технологије.

Током састанака поновљено је опредјељење ЕУ за јачање регионалне сарадње и у том контексту дата је подршка иницијативи "мали Шенген", која подразумијева увођење стандарда који се примјењују у ЕУ.

Истакнуто је да ова иницијатива није замјена за чланство у Унији, већ припрема земаља регије за пуноправно укључивање у ЕУ.

Разговарајући о актуелном проблему мигрантске кризе, саговорници су упознали чланове Предсједништва БиХ са процесом усвајања Новог пакта о миграцијама, за дугорочно рјешавање проблема илегалних миграција.

Изражено је очекивање да ће се примјеном нових правила и у БиХ смањити прилив миграната.

Чланови Предсједништва БиХ позвали су високог представника за спољне послове и безбједносну политику Жозепа Бореља да присуствује обиљежавању 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума у БиХ.