latinica  ћирилица
01/10/2020 |  07:25 ⇒ 09:52 | Аутор: СРНА

Од данас се у Словенији признају PCR тестови из БиХ

Влада Словеније донијела је синоћ одлуку о признавању пи-си-ар /PCR/ тестова на вирус корона који су урађени у трећим земљама, а међу њима је и БиХ, објављеноп је на Фејсбук страници словеначке владе.

Од 1. октобра ваљаним су проглашени и тестови који су урађени у трећим земљама, а на веб-страници Националне лабораторије за здравље, заштиту животне средине и храну се налази списак свих лабораторија чији су тестови признати у Словенији. Из БиХ се на списку налазе свих 20 лабораторија које раде анализу узорака на вирус корона.

С обзиром на то да је БиХ на наранџастој листи земаља када је у питању прелазак граница Словеније, грађанима БиХ потребан је негативан ПЦР тест, не старији од 48 сати, уколико се не жели ићи у карантин, преноси портал Кликс.

Захваљујући новој, проширеној одредби сада се тај тест не мора радити у ЕУ јер су Словенци признали и анализу лабораторија из БиХ.

Осим тога, без PCR теста у Словенију се може ући уколико су у питању само чланови породице који се неће задржати дуже од 72 часа, као и особе млађе од 14 година које иду са чланом породице који има негативан PCR тест из признатих лабораторија и наравно не старији од 24 сата.

Ове одлуке ће бити на снази од данас.