latinica  ћирилица
01/10/2020 |  08:00 ⇒ 09:03 | Аутор: Index.hr

Чаковец: Пацијент умро јер су му у болници убризгали дезинфицијенс?

Још увијек није потпуно јасно како је умро 62-годишњи пацијент у болници у Чаковцу, али ако је судити по посљедњим информацијама, ради се о невјероватној грешци.
Инфузија - Фото: РТРС
ИнфузијаФото: РТРС

Прво је из чаковечке болнице стигла информација да је човјеку током рутинског поступка хемодијализе убризгана крива супстанца. Потом је директор Жупанијске болнице Чаковец др Томислав Новиншчак рекао како је "медицинско средство пацијенту дано интравенозно умјесто локално", али није појаснио о каквом се средству ради.

Ипак, изјава предсједнице Управног вијећа болнице Чаковец и прочелнице завода за здравство Међимурске жупаније др Соње Тошић Грлач баца ново свјетло на цијели случај.

Она је, наиме, у Дневнику Нове ТВ неизравно потврдила како је је 62-годишњем пацијенту грешком убризган дезинфицијенс.

Новинар је у уводу разговора рекао да је изгледно да је у жили 62-годишњака умјесто физиолошке отопине завршила медицинска хемикалија за дезинфиковање.

Упитана како је могуће да се догодила оваква погрешка, др Тошић Грлач каже како је дезинфицијенс у болницама уобичајено средство које се налази на колицима медицинских сестара.

- Грешка је могућа и, нажалост, она се и догодила - рекла је.

Објашњава како ће се професионално провести интерни надзор те су данас узете изјаве учесника.

- Све ће се анализирати, интерна комисија ће поновно разговарати са свима и донијети своје мишљење, а онда ће доћи и инспекција Министарства - рекла је др Тошић Грлач.

Напомиње како се све догодило јуче навече.

- Болница је ујутро обавијестила породицу. Била је ноћ, обитељ смо позвали ујутро, све смо обавијестили и све радимо професионално. Данас је у болници била полиција, Државно тужилаштво, а њих занима шта се догодило и чија је кривица. Изузели су и неку документацију - каже др Тошић Грлач.

Тијело 62-годишњака превезено је на Завод за судску медицину и криминалистику у Загребу гдје би се требало тачно утврдити од чега је пацијент преминуо.