latinica  ћирилица
01/10/2020 |  08:52 ⇒ 09:14 | Аутор: СРНА

Раст БДП-а додатно успорен на два одсто

Раст бруто домаћег производа у БиХ додатно је успорен у првој четвртини ове године на два одсто, наводи се у најновијем извјештају Европске банке за обнову и развој о регионалним економским изгледима.

Из ЕБРД-а наводе да је прогнозиран пад БДП-а за пет одсто у овој години, док се за сљедећу годину прогнозира раст од три одсто.

У извјештају се истиче да подаци у вези са БДП-ом у другом тромјесечју ове године још нису доступни, али да други параметри указују на нагли економски пад. Из ЕБРД-а напомињу да је раст БДП-а у БиХ био успорен и током 2019. године.

Пандемија ковид 19 је у великој мјери утицала на производни сектор, а приходи у првих седам мјесеци смањени су за 12 одсто.

Приходи у одређеним индустријама, као што је индустрија базних метала и производња намјештаја, смањени су за више од 30 одсто у односу на првих седам мјесеци 2019. године.

Погођен је и сектор туризма у БиХ, а то показује податак да је у јулу ове године број страних туриста који долазе у земљу био за 80 одсто мањи него у истом мјесецу лани.

Инфлација је негативна од априла 2020. године, што је посљедица пада цијена превоза, одјеће и обуће, као и одлуке ентитетских власти да ограниче марже на одређене производе током ванредне ситуације.

ЕБРД подсјећа да су ентитетске власти као одговор на кризу усвојиле низ мјера ради ограничавања утицаја кризе на појединце и компаније.