latinica  ћирилица
01/10/2020 |  09:13 ⇒ 09:52 | Аутор: СРНА

Интензивирати радове на изградњи ауто-пута Београд - Сарајево

Министар комуникација и транспорта Савјету министара Војин Митровић изјавио је да на изградњи првог ауто-пута који ће спојити Београд и Сарајево постоје застоји и да треба интензивирати радове.
Војин Митровић -
Војин Митровић

- За градњу ауто-путева су надлежни ентитети, а у овом случају добрим дијелом то је обавеза Федерације БиХ. Република Српска је у доста бољој ситуацији, јер је урађена експропријација цијеле трасе од Раче до Бијељине, а радиће се и од Брчког према Вукосављу - истакао је Митровић.

Према његовим ријечима, мост на Рачи требало би да буде завршен за двије до двије и по године, гдје ће бити заједнички прелаз, а финансираће га, као и мост, Србија.

Сумирајући разговоре које је недавно имао са колегама из Србије и Хрватске о теми инфраструктурног повезивања региона и санације мостова који су спона са тим земљама, Митровић је рекао за Глас Српске да је сарадња те врсте приоритет.

- Потребно је повезати инфраструктуру са земљама региона да бисмо олакшали и убрзали промет робе и путника. Ријешили смо проблеме у вези са градњом прелаза код моста Братољуб, који је изградила Србија, а новац за прелаз одобрили смо на првој сједници Савјета министара, што није урадио претходни сазив - навео је Митровић.

Он је додао да и транспортна заједница заговара да земље западног Балкана граде заједничке прелазе да би контрола била на једном мјесту и тиме биле убрзане процедуре.

- Све радимо с циљем успостављања боље сарадње, а добре саобраћајнице и мостови су један од путева ка томе - констатовао је Митровић.

Он је нагласио да мостови повезују народе, те да ће путеви који пролазе кроз регион и мостови олакшати и убрзати саобраћај, те смањити трошкове промета робе.

- БиХ ћемо приближити региону, повезати са међународним коридорима, а са савременом путном инфраструктуром БиХ ће бити мјесто гдје ће и потенцијални инвеститори видјети шансу - каже Митровић.

Он сматра да се отвара нова перспектива развоја БиХ, Републике Српске и ФБиХ, на задовољство свих.

Митровић каже да је мост на Свилају, који ће повезати Коридор 5Ц са Коридором 10, односно са Будимпештом, још једна од важнијих трансферзала.

- Мост код Градишке заиста дуго чекамо, али сада се озбиљно ради са обје стране. Пред нама су и важни километри дионица ауто-путева који ће повезивати Београд, Сарајево и Бањалуку - наглашава Митровић.

Он је рекао да БиХ јача сарадњу са сусједним државама у области инфраструктуре и тако постаје и ближа Европи.

Митровић је нагласио да то и јесте циљ, да тим темпом треба и наставити и на вријеме завршити започете мостове и важне саобраћајнице.