latinica  ћирилица
01/10/2020 |  09:55 ⇒ 10:50 | Аутор: СРНА

Вучић: Забрана уласка Шарчевићу знак слабости Приштине

Предсједник Србије Александар Вучић оцијенио је да је забрана уласка министру просвјете Србије Младену Шарчевићу на простор Косова и Метохије знак слабости Приштине и истакао да тиме није нашкодила српским школама.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

Вучић је констатовао да је проблем Приштине што та политичка нервоза код њих стално траје и "стално им је тешко".

- Нити су нешто нажао учинили Шарчевићу, нити посебно нажао нашим школама. Ми финансирамо наше школе, плаћамо високе плате нашим наставницима и наставићемо то да радимо, а једино је важно да буде што више дјеце - рекао је Вучић.

Због одлуке приштинских власти да забрани улазак министру Шарчевићу, отказана је свечаност уручења индекса 51. генерацији бруцоша на Универзитету у Приштини са измјештеним сједиштем у Косовској Митровици, саопштено је из Ректората Универзитета.

Шарчевић је изјавио да је за одлуку о забрани уласка на територију Косова и Метохије сазнао док је из Ниша јуче путовао према Јарињу, административном прелазу на путу Рашка-Лепосавић.

Шарчевић је рекао да је његова претходница отишла на Косово у уторак, 29. септембра, те најавила његов долазак.

Он је навео да је Канцеларији за Косово и Метохију и његовом кабинету стигло је "немушто образложење" Приштине и закључио да властима у Приштини очигледно не одговара што се на Косову и Метохији спроводи настава по српском моделу и да не бирају начин да тај процес опструишу.

Из Косовске полицијске службе Срни је речено да је Шарчевић "није поштовао процедуру подношења захтјева за улазак представника других држава на територију Косова".