latinica  ћирилица
01/10/2020 |  11:51 | Аутор: СРНА

Пад БДП-а у Српској за 6,9 одсто

Бруто домаћи производ Републике Српске у другом тромјесјечју ове године, изражен у текућим цијенама, износио је 2,58 милијарди КМ и реално је мањи за 6,9 одсто него у истом периоду лани, подаци су Републичког завода за статистику.
Бруто домаћи производ (БДП) - Фото: РТРС
Бруто домаћи производ (БДП)Фото: РТРС

Бруто додата вриједност у другом тромјесјечју ове године била је 2,19 милијарди КМ, док је вриједност пореза на производе умањеног за субвенције на те производе била 391,3 милиона КМ.

Највећи пад бруто додате вриједности у другом тромјесјечју ове године од 25,2 одсто, у односу на исти период лани, био је у подручијима услужних дјелатности, те у области умјетности и забаве и рекреације.

Код трговине, саобраћаја и складиштења, затим у хотелијерству и угоститељству, дјелатности пружања хране пад је био 15 одсто.

Економсита Ђурђица Стојадиновић рекла је Срни да је то период најјачих негативних ефеката на привреду насталих усљед пандемије вируса корона и да је Република Српска међу малобројним европским друштвима која је имала једноцифрен одстотак пада БДП-а.

- То је било вријеме када су предузимане веома рестриктивне мјере за заустављање ширења вируса корона, затворени су, или су веома редуковано радили субјекти из сектора у којима је и у Српској, али и у свијету, дошло до значајнијег пада бруто додате вриједности - подсјетила је Стојадиновићева.

Стојадиновићева је нагласила да је раст БДП у Српској, у првом реду, зависан од опоравка западневропскох привреда које су најважнији партнери Републици Српској.

Она је нагласила да је, према садашњем тренду кретања спољнотрговинске размјене и стања индустрије и услужних дјелатности, реално очекивати поправак тог процента пада БДП-а из другог овогодишњег тромјесјечја.