latinica  ћирилица
01/10/2020 |  13:06 ⇒ 19:19 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Крајње вријеме за кандидатски статус (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Бањалуци да је крајње вријеме да БиХ добије кандидатски статус за чланство у ЕУ.

- Када је ријеч о 14 приоритета који су успостављени, јасно је да имамо осам или девет који могу бити ријешени без проблема, док ће мањи број захтијевати међуинституционалну сарадњу која ће посредством механизма координације бити боља него до сада - рекла је Цвијановић.

Истакла је да ће два или три приоритета захтијевати темељнију политичку расправу и усаглашавање како би се дошло до спровођења захтјева ЕУ, а не би били нарушени уставни принципи у БиХ.

- Дубоко вјерујем да би ЕУ, која има аутономно право да доноси политичке одлуке и процјењује када су одређене ствари испуњене или не, требала да додијели кандидатски статус БиХ уколико хоће да пошаље охрабрујућу поруку. Са неких седам или осам испуњених приоритета било би нормално да се БиХ додијели кандидатски статус, а затим да сет питања вежемо за добијање датума за преговоре и онда да најтежа два-три питања буду остављена за касније - каже Цвијановић.

Она је навела да је на БиХ да седам-осам ствари уради како треба.

- Ту су неки захтјеви који су добри, а односе се на развој друштва, за уређење одређених односа и против овога немам ништа против. Међутим, свјесна сам да постоје тешка политичка питања, којих на срећу нема пуно, која би захтијевала интервенцију у Устав за шта не би било сагласности. Логика је таква да не треба да губимо вријеме на оно за шта немамо сагласност и боље је да урадимо што можемо - каже Цвијановић.

Изразила је задовољство што су чланови Предсједништва БиХ били у Бриселу.

- Знам и посредством српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да би и његова проактивна улога у свему овоме требала да допринесе да ЕУ боље разумије како овдје стоје ствари - рекла је Цвијановићев.

Она је изразила задовољство што БиХ има срећу са шефовима Делегације ЕУ јер разумију ситуацију и труде се да олакшају европски пут.

- Благи сам оптимиста да можемо доћи до кандидатског статуса, док немам увјерење да се може брзо доћи до чланства у ЕУ. Наш циљ је дубља инстутуционална веза са инстутуцијама ЕУ посредством кандидатског статуса, а након тога ићи у сусрет преговорима за чланство - закључила је Цвијановић.