latinica  ћирилица
01/10/2020 |  14:39 | Аутор: СРНА

Тродневни салон стрипа у Бањалуци

У Бањалуци ће од 9. до 11. октобра бити одржан Трећи међународни салон стрипа "Девета димензија", на којем ће бити 11 изложбених поставки домаћих и четири изложбе италијанских аутора.
Међународни салон стрипа у Бањалуци - Фото: архив
Међународни салон стрипа у БањалуциФото: архив

У програмском дијелу фестивала у суботу, 10. октобра, у 11.30 часова, биће одржана трибина "Утицај француско-белгијске школе стрипа на стрип културу у БиХ", гдје ће говорити домаћи стрип аутори који годинама раде за стране издаваче Милорад Вицановић, Сенад Маврић и Филип Андроник.

Истог дана биће одржана и промоција књиге Елмане и Хариса Церића "Стрип као медиј филозофске поруке: стрипозофски приступ настави филозофије", саопштено је из Удружења "Девета димензија".

Модератор ове промоције је виши асистент Одсјека за филозофију на Филозофском факултету у Бањалуци Жељко Шарић.

Током одржавања Салона у просторијама "Камене куће" у Тврђави Кастел заинтересовани посјетиоци моћи ће да погледају изложбене поставке, учествују у стрип радионици са домаћим цртачима, као и да купе неко стрип-издање на продајном штанду.

Удружење "Девета димензија" ће и ове године представити своја нова издања, стрип-албум Милана Јовановића "Џејсон Брајс", Милорада Вицановића "Луфтбалонс" и најновије издање популарних "Стриповијетки" Милана Младића и Предрага Иконића насталих према дјелу Петра Кочића у италијанско-српској верзији.

До остварења овог пројекта дошло је захваљујући сарадњи са Амбасадом Италије у БиХ предвођене амбасадором Николом Минасијем и професором на Филолошком факултету у Бањалуци Маријом Форнари, која је превела овај стрип на италијански језик.

Посебност овогодишњег издања Салона је да се први пут на овим просторима као реквизити појављују чоколадице са логом и плакатом Салона. До сарадње је дошло захваљујући Урошу Живковићу и "Укијевој чоколадној бајци".

Због пооштрених мјера безбједности узрокованих појавом вируса корона, ове године на Салону неће бити гостију из иностранства, нити званичног отварања Салона.