latinica  ћирилица
01/10/2020 |  14:54 ⇒ 20:07 | Аутор: СРНА

Отворена изложба о животу и раду Петера Хандкеа (ВИДЕО)

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић отворио је данас у Бањалуци изложбу која садржи фото-документацију, те обиман биографски и библиографски текст и пратећи каталог о животу и књижевном дјелу нобеловца Петера Хандкеа.
Питер Ханке - Фото: РТРС
Питер ХанкеФото: РТРС

Кузмановић је рекао да је ова изложба мали дар великом човјеку - Хандкеу, научнику, књижевнику, академику и носиоцу Нобелове награде.

- Изложба је уприличена поводом додјеле Нобелове награде за књижевност Хандкеу прошле године. Хандке је много раније био номинован за ову награду, али је приједлог повучен, због његовог пријатељског и објективног става према Србима током и након одбрамбено–отаџбинског рата - рекао је Кузмановић приликом отварања изложбе.

Он је подсјетио да је неправда према Хандкеу исправљена прошле године, те са поносом истакао да је овај аустријски писац велики пријатељ Срба, Србије и Републике Српске.

- Једини је међу европским интелектуалцима који је током отаџбинског рата од 1992. до 1995. године устао против неправди према Србима, те тиме изградио чврст и трајан пријатељски однос према Србији и цјелокупном српском народу - рекао је Кузмановић.

Према његовим ријечима, тај однос је започео прије више од 20 година када је Хандке допутовао у Бих и непосредно се увјерио какав је политичка ратна и свеукупна ситуација.

- Убрзо је схватио да се свијет погрешно ставио у службу само једне стране, у овом случају бошњачке и да се неоправдано сваљује кривица само на једну страну – српску - навео је Кузмановић.

Он је рекао и да је Хандке, након што је објавио књигу "Правда за Србију", у којој позива западне земље да промијене приступ према ратним дешавањима и политику погрешног сврставања, који иду против Срба у БиХ, преко ноћи постао искључен из глобалне интелектуалне заједнице, па је чак обустављена његова номинација за Нобелову награду.

- То све није обесхрабрило Хандкеа да и даље настави да пише и ствара дјела у истом смјеру, па је након бомбардовања Београда допутовао у Србију и оштро протестовао против тог напада - рекао је Кузмановић.

Коаутор изложбе Ранко Поповић рекао је да је непосредни повод изложбе тај што је Хандке инострани члан АНУРС-а од 2008. године, као и промоција његовог дјела на начин да он не буде популаран само по ономе што се може о њему прочитати у штампи, него да његова дјела постану предмет интересовања читалаца.

- Они који га добро знају, читајући његова изворна дјела, кажу да је Хандке велики писац у њемачком језику, један од ријетких који помјерају границе у своме језику, а то се у преводу не може осјетити - рекао је Поповић.