latinica  ћирилица
01/10/2020 |  14:55 | Аутор: sputniknews.com

Руски токсиколог: Код Наваљног нису оштећени органи за детоксикацију, што значи да није отрован

Омски љекари нису примијетили да су код Алексеја Наваљног оштећени органи који су одговорни за детоксикацију, што указује на то да у његовом организму није било отровних супстанци, изјавио је главни токсиколог Омске области и Сибирског федералног округа Александар Сабајев.
Алексеј Наваљни - Фото: AP
Алексеј НаваљниФото: AP

- Скренули смо пажњу на то да нису били оштећени органи одговорни за детоксикацију – плућа, бубрези и јетра, што такође сугерише да у организму није било отровних супстанци. Отровне супстанце првенствено утичу на те органе, од првог минута од како отров доспије у организам. За све вријеме боравка у болници у Омску код Наваљног нису забиљежена оштећења тих органа - рекао је Сабајев.

Према његовим ријечима, у клиници у Омску Наваљном нису одредили терапију детоксикације, јер љекари нису пронашли знакове тровања. Притом, пацијент је остао жив, што потврђује исправан начин лијечења, појаснио је токсиколог.

Сабајев истиче да су љекари примијенили програм лијечења метаболичког стања.

- То је болест, а не утицај хемијских агенса. То је поремећај органа унутрашње секреције, то је метаболички поремећај. То је метаболички хаос, како га називам, који је требало да се врати у одређене оквире како не би дошло до фаталних компликација. С тим смо се борили - објаснио је руски токсиколог.

Подсјетимо, љемачка влада је 2. септембра саопштила да је Наваљни отрован супстанцом из групе хемијских бојних отрова “Новичок“.

Од Русије се захтева да спроведе истрагу, а званична Москва инсистира на томе да јој Берлин достави информације у вези с Наваљним.