latinica  ћирилица
01/10/2020 |  15:01 | Аутор: СРНА

Сагласност на потписивање уговора о концесији за соларну електрану "Tребиње један"

Влада Републике Српске донијела је на данашњој сједници Рјешење о додјели концесије за изградњу и коришћење соларне фотонапонске електране "Требиње један" на подручју Требиња и дала сагласност на потписивање уговора о концесији за ову соларну електрану.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу саопштено је да укупна процијењена вриједност инвестиције за реализацију пројекта у периоду трајања концесије износи 100.750.000 КМ.

Концесија је додијељена привредном друштву Мјешовити холдинг "Електропривреда Републике Српске" Матично предузеће АД Требиње, инсталисана снага електране је 72,92 мегавата, а процијењена годишња производња 108,7 гиват-часова.

У саопштењу се наводи да се концесија додјељује на период од 50 година, рачунајући од дана закључивања уговора о концесији, а да ће соларна електрана бити реализована у периоду од 24 мјесеца од дана ступања на снагу уговора о концесији.

- Концесионар је дужан да, прије потписивања концесионог уговора, у буџет Републике Српске уплати једнократну накнаду у износу од 503.750 КМ, а након изградње соларне електране, у буџет Републике Српске, концесионар ће плаћати концесиону накнаду у износу од 0,0055 КМ по произведеном киловат-сату електричне енергије, од чега ће 95 одсто средстава бити усмјерено у буџет општине Требиње - наводи се у саопштењу.

Влада Републике Српске усвојила је данас и Информацију о провођењу Стратегије безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске 2013-2022. година у 2019. години.

У саопштењу се наводи да информацијасадржи статистичке показатеље безбједности саобраћаја за прошлу годину и преглед активности свих субјеката безбједности које се проводе континуирано и активности које су реализоване и активности које су започете у прошлој години.