latinica  ћирилица
01/10/2020 |  15:25 ⇒ 15:34 | Аутор: РТРС

Милану Тодорову награда за књигу године Друштва књижевника Војводине

Милан Тодоров је овогодишњи добитник Награде Друштва књижевника Војводине за књигу године, за збирку приповjедака "Телефонски именик мртвих претплатника" објављену 2019. године у издању Архипелага.
Милан Тодоров - Фото: РТРС
Милан ТодоровФото: РТРС

Жири за Књигу године ДКВ, који је радио у саставу Јелена Марићевић, Мирослав Николић и Недељко Терзић (предсједник), једногласно је одлучио да за књигу године прогласи "Телефонски именик мртвих претплатника" писца Милана Тодорова из Новог Сада.

У најужем избору били су и роман Наде Душанић "Раскид" и књига пјесама Радована Влаховића "Бдење над смислом".

– Рафинирани приповједач Милан Тодоров сачинио је узбудљиву слику преплитања прошлости и садашњости, људских судбина у њима и узбудљивог непристајања на олако прихватање човјекове пролазности, као и брисање трагова непоновљивог људског трајања. Тодоров и док пише о нестајању, као и егзистенцијалном страху од сваколиког губитка, чини то са јасним увјерењем да увијек имамо могућност преображаја уколико сачувамо људскост упркос времену заборава – истиче се у оцјени жирија Друштва књижевника Војводине.

Милан Тодоров (1951, Банатско Аранђелово) дипломирао је југословенску књижевност на Филозофском факултету у Новом Саду.

Тодоров је неколико деценија писао текстове у жанру сатире, а у новије вријеме аутор је више запажених књига прозе. Тодоров се афирмисао као новинар, посебно на радију и телевизији, и као уредник на радију и телевизији у Новом Саду.

Објавио је књиге прича: "Ухом за крухом" (1976), "Безброј наших живота" (2011), "Не могу овде да дочекам јутро" (2014) и "Телефонски именик мртвих претплатника" (2019), те романе "Лек против смрти" (2016), "Редослед једноставних ствари" (2017) и "Пристаниште2 (2018, 2019), а његову драму "Кунинско лето" поставило је Српско народно позориште на репертоар у сезони 1985/1986.

Награда Друштва књижевника Војводине додјељује се члановима ДКВ који у годишњем циклусу објаве прво издање оригиналног књижевног дјела свих књижевних жанрова.

Награда има циљ да подстакне развој домаће књижевности и да афирмише допринос чланова ДКВ српској култури, те афирмише аутентичне вриједности у пољу књижевности а традиционално се додјељује сваке године за претходну годину.