latinica  ћирилица
01/10/2020 |  15:55 | Аутор: Агенције

Кривокапић: Повратка на старо нема

У Црној Гори је у току формирање нове Владе, а кандидат за премијера три побједничке коалиције, које су формирале већину у парламенту, Здравко Кривокапић каже да сматра да грађане не треба оптерећивати проблематиком расподјеле ресора.
Здравко Кривокапић (фото:агенције) -
Здравко Кривокапић (фото:агенције)

- То је прије свега ствар договора између политичких субјеката. Тако нешто се не ради у медијима. Предлог састава Владе, план и програм, представљају се јавности тек када се постигне договор и артикулишу циљеви и приоритети. Све остало је помало недолично и оптерећује све нас - навео је Кривокапић у ауторском тексту за подгоричке Вијести.

Према његовим ријечима, најважнији изазов у овом тренутку је економија, а "партизане и четнике, бјелаше и зеленаше" треба оставити да се, како каже, "тјерају по шумама историје".

- Вратимо их у књиге и научне радове одакле су их намјерно извукли политичари пропале економије који су своју неспособност у економској, али и лошу намјеру у правној сфери покривали темама које, огроман дио становника Црне Горе, реално не оптерећују. Не сумњам да је сваки одрастао грађанин изградио свој однос према традицији, историји или вјери. То му у будућности нико не може и не треба одузети. Такве теме, које су увијек интересантне са научног аспекта, у наредном периоду препустимо научницима - навео је Кривокапић.

Актуелна економска ситуација, оцијенио је Кривокапић, у Црној Гори није ружичаста и сликовито говорећи, каже, подсјећа га на "велики и сигуран брод који су досадашњи владари развалили да би свако плутао на свом, што већем, парчету дрвета".

- Садашње панично запошљавање кадрова које је, изгледа, терен препознао, додатно оптерећује буџет и говори о патриотизму са нулом патриотизма и бриге о суграђанима - навео је Кривокапић.

Црна Гора ипак има толико прилика за економски опоравак да му се, како истиче, чини да је до смјене власти дошло у посљедњем, али и даље добром тренутку.

Црна Гора је, истиче, идеално мјесто за дигиталне номаде.

- Ворк анд Травел шансе треба схватити и методично прихватити. Пољопривреда просто вапи за стварном подршком и озбиљан план се мора што прије направити и спровести - навео је он.

Кривокапић је додао да је оно што може да обећа да ће надзирати рад сваког министарства и то на дневној бази.

- Пратићу ток новца до посљедњег цента. Зато сам већ покренуо ИТ сектор. Навикли смо да на министре гледамо као на богове. Нисам сигуран да ће дјелатник у Министарству, какво треба да фомирамо, имати друге мотиве за посао осим схватања да се жртвује за народ под будним оком тог истог грађанина - навео је Кривокапић и истакао да је важно да све политичке партије препознају овај нови моменат.

За Кривокапића је идеално да у политику не би требало да улазе они који желе моћ или који мисле да су неспособни за било шта друго.

- У Влади нам требају људи који овакав задатак доживљавају као велику жртву, спремни да потроше значајно вријеме свог живота, свјесни, колико ће, до сваке ситнице, бити контролисани и од домаћих и од међународних фактора. У овом случају важан је процес. Постављени циљеви се кроз договорену стратегију морају достићи. Радници у новим Министарствима па и министри ће бити смијењени уколико се покажу као нестручни и неспособни за постизање очекиваних стандарда - навео је он.

Истиче да ће се сујета, властољубље и славољубље показати као веома лоши мотиви за овакав рад, а будући министар умјесто славе и новца, може лако зарадити и затвор уколико својим радом склизне у незаконите радње.

- Нико у Црној Гори, а ни у међународној заједници, чији смо реалан дио, неће више толерисати корупцију и криминал или неспособност. Након свих обављених разговора у једно сам сигуран: повратка на старо нема! Они који се надају другачијем исходу грдно ће се разочарати - поручио је Кривокапић.

Извор: РТС, vijesti.me