latinica  ћирилица
01/10/2020 |  16:06 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Сјећање на борце који су положили животе за Српску (ФОТО/ВИДЕО)

У Хуму код Требиња обиљежено је 29 година од почетка ратних дејстава на подручју Требиња и тадашње БиХ. Од граната паравојних хрватских јединица по територији Требиња, пале су прве жртве.
Требиње: Обиљежено 29 година од почетка ратних дејстава - Фото: РТРС
Требиње: Обиљежено 29 година од почетка ратних дејставаФото: РТРС

А у Билећи, 1. октобар је обиљежен као Дан билећког ратника, у знак сјећања на све ратнике који су положили живот за слободу.

Сваки 1. октобар тежак је и емотиван за Требињце. То је дан када је почела одбрана слободе, дан када је девет требињских породица завијено у црно.

Паравојне јединице из Хрватске мучки су напале тадашње регуларне јединице ЈНА, а у каснијем току рата окупирале су и уништиле дио територије Требиња.

- Ниједан војник није се помјерио са својих положаја, иако га је нападала једна држава, Хрватска - рекао је предсједник ГБО Требиње Дејан Бодирога.

Требиње: Обиљежено 29 година од почетка ратних дејстава (фото: РТРС)

Перо Врећа, бивши припадник Требињске бригаде, каже да је 1. октобар тужан због губитка сабораца и комшија, а радостан што су, како је навео, одбранили град и створили Републику Српску, коју он воли више од свега на свијету.

- Треба да градимо мир, да сачувамо Требиње и Републику Српску, јер на такав начин треба да будемо и снажнији и јачи - поручио је градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Као Дан билећких ратника, 1. октобар први пут је обиљежен у Билећи. У Одбрамбено-отаџбинском рату стизали су на све линије одбране.

- Било је тешко, по мјесец дана терена, сваку другу ноћ мокар, хладан, али истрајан да се бори за свој народ, нисмо смјели поклекнути - рекао је предсједник ОБО Билећа Весо Вујовић.

- Мислим да би ово требало да постане традиција и да на овај начин поштујемо то што су људи дали животе или дијелове тијела, и набоље године свога живота - изјавио је Никола Бајовић, дијете погинулог борца.

Миломир Савчић, предсједник БОРС, рекао је да, без обзира на истину, све оптужбе су усмјерене против Срба за ратне злочине.

- Нема никакве дилеме да се овдје ради о наставку рата другим средствима. Требају Срби да се прогласе одговорним за све што се дешавало на овим просторима, треба се осудити што већи број Срба за ратне злочине - рекао је Савчић.

У Хуму и у Билећи, служени су помени погинулим и положено цвијеће, у присуству сабораца, представника удружења и локалних институција.