latinica  ћирилица
01/10/2020 |  16:07 | Аутор: СРНА

Код Травника ексхумирани посмртни остаци највјероватније српске жртве

На локалитету Шарића брдо у општини Травник завршен је процес ексхумације током које су пронађени комплетни посмртни остаци једног лица, а према доступним информацијама и доказима претпоставља се да је ријеч о жртви српске националности, старије животне доби, саопштено је из Тужилаштва БиХ.
Сарајево - Тужилаштво - ексхумација - Фото: СРНА
Сарајево - Тужилаштво - ексхумацијаФото: СРНА

Посмртни остаци жртве биће превезени у Јавно комунално предузеће Градска гробља Бањалука, гдје ће бити извршена судско-медицинска и криминалистичко-техничка обрада, односно утврђивање узрока смрти и узимање узорака костију како би се ДНК анализом утврдио идентитет жртве.

Истражилац Посебног одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ је, по наредби поступајућег тужиоца, директно надгледао активности на терену и вршио координацију процеса ексхумације.

У процесу ексхумације учествовали су службеници Института за нестала лица БиХ, Завод за судску медицину Републике Српске, љекар специјалиста судске медицине, потребни радници и механизација, као и полицијски службеници МУП-а Средњебосанског кантона.

Тужилаштво БиХ, заједно са свим институцијама укљученим у процес тражења и идентификације несталих лица, наставља интензивне активности на тражењу несталих у свим крајевима БиХ, наводи се у саопштењу.