latinica  ћирилица
01/10/2020 |  16:15 | Аутор: СРНА

Пет милиона евра гранта за смањење посљедица вируса корона

Савјет министара утврдио је данас Приједлог споразума о гранту и Амандман седам на Споразум о финансирању између КФВ-а, Франкфурт на Мајни, и БиХ, у износу пет милиона евра за смањење посљедица вируса корона за микро, мала и средња предузећа путем Европског фонда за БиХ.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Први дио споразума односи се на финансијску подршку Њемачке у виду гранта, вриједног пет милиона евра и намијењеног сузбијању посљедица вируса корона за мала, средња и микро предузећа и биће уплаћена у Европски фонд за БиХ, саопштено је из Савјета министара.

Други дио представља Амандман седам на Споразум о финансирању од 27. фебруара 2006. године између КФВ-а и БиХ, којим се проширује намјена средстава Европског фонда за кредитни програм за смањење посљедица ковида 19.

Средства ће бити доступна малим и средњим и микро предузећима, али и приватним домаћинствима путем финансијских институција у БиХ.

Такође, Амандманом седам се продужава период у коме КФВ администрира учешћем БиХ у Европском фонду до 31. десембра 2030. године.

Приједлог споразума биће достављен Предсједништву БиХ, а за потписника је предложен министар финансија и трезора у Савјету министара.

Савјет министара усвојио је Иницијативу Министарства финансија и трезора и именовао делегацију за вођење преговора ради закључивања Уговора о зајму између БиХ и Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ за пројекат Жељезница Републике Српске - Ремонт и модернизација жељезничке дионице Шамац - Добој - Рјечица, вриједан 40 милиона евра.

Рок отплате зајма је 15 година, укључујући три године грејс периода на отплату главнице, с алокацијом на Републику Српску.

Циљ пројекта је ремонт жељезничког коридора "Пет це" кроз Републику Српску и укључује ремонт пруге Шамац - Добој - Рјечица у укупној дужини 99 километара.

Укупна средства потребна за финансирање цијеле дионице пруге износе око 138 милиона евра, од чега се половина средстава намјерава обезбиједити из грантова.

На данашњој сједници Савјет министара усвојио је Иницијативу Министарства финансија и трезора и именовао делегацију за вођење преговора ради закључивања Уговора о финансирању између БиХ и Европске инвестиционе банке /ЕИБ/ за пројекат "Обнова возног парка за јавни линијски превоз путника у Кантону Сарајево - друга фаза", вриједан 20 милиона евра.

Рок отплате кредита је 25 година, укључујући грејс период од пет година, са алокацијом на Федерацију БиХ, односно Кантон Сарајево.

Поред ових средстава ЕИБ-а, предвиђено је суфинансирање овог пројекта са 10 милиона евра из Европске банке за обнову и развој.

Министри су утврдили Приједлог основа за вођење преговора ради закључивања Споразума између Савјета министара и Владе Србије о узајамном признавању квалификованих услуга повјерења које се пружају у БиХ и Србији, чиме ће електронско пословање бити брже и ефикасније, а трошкови пословања фирми мањи.

Двије земље на овај начин узајамно признају квалификоване услуге у складу са законом, и то квалификовани електронски потпис, печат и жиг, као и одговарајуће регистре услуга, чиме се значајно унапређује сарадња у области информационог друштва.

Приједлог основа за закључивање овог споразума биће достављен Предсједништву БиХ, а за потписника БиХ је предложен министар комункација и транспорта.

Иницијативу за закључивање споразума поднијело је Министарство туризма, трговине и телекомуникација Србије