latinica  ћирилица
01/10/2020 |  16:24 | Аутор: СРНА

ЕМА: Покренут први процес контроле експерименталне вакцине

Европска агенција за лијекове /ЕМА/ почела је први процес контроле експерименталне вакцине против ковида 19 на чијем развоју ради Универзитет у Оксфорду и компанија "Астразенека".
Вакцинација - Фото: РТРС
ВакцинацијаФото: РТРС

У саопштењу се наводи да је покренут процес и изражена је нада да ће бити убрзано евентуално одобрење за производњу вакцине.

ЕМА је почела са анализом прелиминарних информација добијених од научника о вакцини, које указују на то да доза "изазива производњу антитијела и Т-ћелија", чиме се сугерише на ћелије имуног система.

Агенција истиче да чека на податке о резултатима тренутног тестирања вакцине у којем учествује више хиљада људи и за које се нада да ће моћи размијенити у наредним мјесецима.

Сличан процес је претходио одобрењу "ремдесивира", јединог лиценцираног лијека за третман обољелих од ковида 19. Ово одобрење објављено је прије више од мјесец дана, а стандардни процес могао би трајати готово седам мјесеци.

Оксфордско испитивање вакцине је настављено са великим тестирањем у Великој Британији иако је слична студија обустављена у САД, док америчка Савезна администрација за лијекове /ФДА/ проучи извјештај о озбиљним неуролошким нуспојавама код британског учесника клиничког испитивања вакцине.