latinica  ћирилица
01/10/2020 |  16:32 | Аутор: СРНА

У јуну пријављено 1.555 илегалних миграната

Служби за послове са странцима у јуну је пријављено 1.555 илегалних миграната, што је три пута више него у мају, када их је пријављено 514, наводи се у Информацији о стању у области миграција у БиХ за јун, коју је данас усвојио Савјет министара и доставиће је Предсједништву БиХ.
Мигранти -
Мигранти

У овој информацији Министарства безбједности у Савјету министара, наводи се да је у јуну прошле године пријављено за 26 одсто мање илегалних миграната у односну на исти мјесец ове године.

Највише пријављених илегалних миграната дошло је из Авганистана - 512, затим Пакистана 348, Бангладеша 255, Марока 121 и Ирака 93, саопштено је из Савјета министара.

У првом полугодишту ове године, од укупно 6.641 илегалног мигранта пријављеног Служби за послове са странцима намјеру за подношење захтјева за азил исказало је њих 5.207, а захтјев је поднијело њих 162.

Држављани Ирака, Авганистана и Турске поднијели су највећи број захтјева за азил у БиХ у овом периоду.

Међу кључним изазовима у борби против илегалних миграција и у наредном периоду су јачање институција БиХ, првенствено Граничне полиције, онемогућавање илегалних улазака на дијеловима на којима је забиљежен највећи миграциони притисак, кадровско и материјално-техничко јачање капацитета свих безбједносних агенција.

Утврђивање идентитета илегалних миграната и злоупотреба система азила, као и процесуирање миграната који су починили прекршајна и кривична дјела, кључни су изазови за наредни период.

БиХ остаје посвећена јачању сарадње са државама на западнобалканској рути уз унапређење билатералне сарадње институција и агенција које се баве миграционим и безбједносним питањима БиХ и држава ЕУ, као и наставку сарадње са међународним агенцијама.