latinica  ћирилица
01/10/2020 |  17:08 ⇒ 17:10 | Аутор: СРНА

Одобрен пројекат одржавања мостова између БиХ и Србије

Савјет министара одобрио је данас вишегодишњи пројекат одржавања и реконструкције мостова између БиХ и Србије вриједности 4.205.035 КМ.
Мост на Рачи -
Мост на Рачи

Вишегодишњи пројекат за период од 2021. до 2025. године односи се на одржавање пет мостова на међудржавној граници БиХ и Србије, а одлука о његовом одобравању донесена је на приједлог Министарства комуникација и транспорта.

Ријеч је о друмском и друмском-жељезничком мосту преко ријеке Саве - Сремска Рача/Рача, затим мостовима преко ријеке Увац - Капија 2 /улаз у слободну зону/, мосту у Царевом пољу, те мосту Увац.

У периоду од 2021. до 2024. године на годишњем нивоу из буџета институција БиХ биће издвајано по 850.000 КМ, осим у 2025. години, када је за ове намјене планирано 805.035 КМ.

Србија је у складу са раније потписаним споразумом преузела одржавање и реконструкцију преосталих шест мостова између двије државе.

На приједлог Министарства безбједности основана је Радна група за израду закона о граничној контроли, с циљем усклађивања са европским стандардима у овој области.

У Радну групу именовани су представници надлежних тијела са нивоа БиХ, ентитета и Брчко дистрикта, а рок за израду овог закона је 31. децембар.

Савјет министара је, на приједлог Министарства правде, донио Одлуку о измјени Одлуке о оснивању Комисије за државну имовину, утврђивање и расподјелу државне имовине, одређивање права и обавеза БиХ, ентитета и Брчко дистрикта у управљању државном имовином.

Одлуком је прецизиран нови рок за испуњење задатака који су дати у надлежност Комисије, а то је 31. март 2021. године.

На приједлог Министарства правде усвојен је извјештај из централне базе података о почињеним тешким кривичним дјелима у БиХ за 2019. годину у којем се наводи да је током прошле године донесено 477 пресуда које се односе на тешка кривична дјела, од којих је 431 дјело у вези са злоупотребом опојних дрога.

Кривична дјела заведена у централној бази података односе се на прављење и стављања у оптицај кривотвореног новца, неовлаштену производњу, прерађивање и продају опојних дрога и отрова и трговину бијелим робљем, саопштено је из Савјета министара.

У бази података заведена су и кривична дјела, производња и растурање порнографских списа и друга кривична дјела у погледу којих се међународним уговорима предвиђа централизација података у складу са Законом о кривичном поступку БиХ.

У прошлој години укупно је достављено 477 пресуда против 545 лица, од којих су 263, односно 48 одсто повратници у вршењу кривичних дјела.

Највећи број - 41 одсто чине лица животне доби од 18 до 29 година живота, 34 одсто чине лица од 30 до 39 година, од којих је 96 одсто мушког пола.

Осуђено је 466 држављана БиХ, односно 89 одсто од укупног броја, затим 48 лица са двојним држављанством или осам одсто, док су седам лица држављани Србије, а три Хрватске.

На приједлог Министарства спољне трговине и економских односа донесена је одлука о понављању количина тарифних квота у 2020. години које се односе на увоз 50.000 тона шећера од шећерне трске у чврстом стању и сировог шећера за рафинирање.

У складу са Законом о царинској тарифи, Савјет министара је изашао у сусрет захтјевима домаћег произвођача, који ће увезени шећер користити за прераду на капацитетима инсталираним у БиХ.

Савјет министара БиХ донио је Одлуку о измјени Одлуке о расподјели међународне помоћи за заштиту и спасавање у опреми и другим средствима, с циљем исправљања грешке у дијелу који се односи на помоћ Владе Катара.

Влада Катара је путем своје амбасаде у БиХ крајем августа потврдила да је пописана количина дониране опреме, коју је утврдила комисија Министарства безбједности у Савјету министара, одговара количини испоручене опреме.

На овај начин отклоњен је несразмјер у количини опреме, због чега је измијењена одлука и створени услови да се распореди опрема, која се састоји од заштитних маски, рукавица, визира, наочара и одијела неопходних у борби против вируса корона.

На сједници је усвојен Извјештај Министарства правде БиХ о спровођењу програма ЕУ "Европа за грађане 2014 - 2020" за 2019. годину.

У оквиру Програма троје апликаната из БиХ су носиоци пројеката укупне вриједности 148.280 евра, док 23 учествују као партнери у 19 пројеката гдје су носиоци апликанти из других земаља.

Учествовање у Програму подразумијева плаћање улазне карте која за БиХ износи 15.000 евра годишње, а дио средстава се покрива из Инструмента претприступне помоћи /ИПА/, тако да је из Буџета БиХ у 2019. години за ове намјене уплаћено 3.750 евра, док је ове године предвиђено 4.500 евра.