latinica  ћирилица
01/10/2020 |  18:35 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Еколошко-туристички пројекти на Палама биће подржани и из Савјета министара (ФОТО/ВИДЕО)

Еколошко- туристички пројекти на Палама биће подржани и из Савјета министара. Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и министар спољне трговине у Савјету министара Сташа Кошарац заложиће се да изградња нове паљанске топлане као и гондоле до Јахорине финансијски подржи Европска банка за обнову и развој.
Пале: Тегелтија и Кошарац - Фото: РТРС
Пале: Тегелтија и КошарацФото: РТРС

Туризам јесте први од стратешких циљева развоја општине Пале и неодвојив је од екологије. Подршка Савјета министара у обезбјеђењу средстава за реализацију пројеката од пресудног је значаја.

- Договор да Савјет министара преко ЕБРД-а помогне на пројектима, прије свега изградње топлане, која треба у еколошком смислу да подупре развој туризма - изјавио је начелник општине Пале Бошко Југовић.

Из Министарства спољне трговине у Савјету министара најављују да ће паљанском руководству омогућити састанак са представницима ЕБРД-а у наредних 15 дана.

- Топлана је била пројекат који је прошао комплетну процедуру. Нажалост, тадашње руководство Пала одустало је од тог пројекта - рекао је Кошарац.

Подршка европских финасијских институција може се очекивати и за пројекат повезивања Равне планине са Јахорином, настављањем изградње гондоле. И улагања вриједна 50 милиона у смјештајне капацитете Ски- центра "Равна планина", оцијењено је, вриједна су подршке.

- Ово су два одлична пројекта. Савјет министара и ја бићемо у функцији и локалној заједници и пројекту скијалишта. Одлична је порука да у тренуцима пандемије имамо на једном мјесту инвестирано 50 милиона евра - изјавио је Тегелтија.

Тегелтија и Кошарац на Јахорини (фото: РТРС)

Након 81 године, скијалиште "Равна планина" прво је у БиХ којем је повјерена организација европског купа.

- Европски куп претходи. Значи, послије успјешно организованог Европа купа ми ћемо овдје организовати и свјетски куп - истакао је Вељко Голијанин из ски-центра "Равна планина".

Након успјешне љетне, у специфичним приликама због пандемије вируса корона у Палама и на Јахорини одвијају се припреме и за предстојећу зимску туристичку сезону.