latinica  ћирилица
01/10/2020 |  18:44 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

Шеранић посјетио Козарску Дубицу и Нови Град (ФОТО/ВИДЕО)

Инфраструктурни пројекти који се средствима Србије спроводе у Козарској Дубици, као и рјешавање финансијских обавеза дубичког дома здравља и Центра за социјални рад, биле су неке од тема радног састанка министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Алена Шеранића са начелником општине Раденком Рељићем. Шеранић се састао и с начелником општине Нови Град Мирославом Дрљачом.
Шеранић у Новом Граду (Фото: Министарство здравља) - Фото: РТРС
Шеранић у Новом Граду (Фото: Министарство здравља)Фото: РТРС

Захваљујући средствима Србије, у Козарској Дубици у току је реконструкција и адаптација Дома здравља.

Влада Србије овој установи донирала је и једно санитетско возило.

На састанку министра Шеранића и руковдства општине разговарано је и o рјешавању финансијских обавеза дубичког Дома здравља и Центра за социјални рад.

- Дом здравља у Козарској Дубици има потраживања из 2001. до 2005. године према ФЗО. Ми смо министра информисали, и он ће на сједнице Владе, заједно са директором Фонда покушати да нађу рјешење како да се препакују те обавезе - рекао је Рељић.

Додатни проблем су дуговања дубичког Центра за социјални рад настала смјештајем лица из ове општине у геријатријским и другим установама.

Ти дугови нарасли су на 720.000 марака и представљају пријетњу функционисању установе, али и буџету Козарске Дубице.

- Видјећемо како и коју могућност имамо по питању регулисања тих обавеза јер се ради о дуговањима републичким установама социјалне заштите. Тако да ћемо се свакако укључити и покушати да ријешимо тај механизам. Још једна ствар о којој смо разговарал јесте регистрација и оснивање Дневног центра за пружање подршке дјеци која су ометена у развоју овдје у Козарској Дубици - изјавио је Шеранић.

Шеранић се састао и са начелником општине Нови Град Мирославом Дрљачом с којим је разговарао о адаптацији и проширењу капацитета Дома здравља у овој општини.

- Дуго година се није улагало у тај дио обнове и реконструкције, тако да то сигурно захтијева један бољи и другачији приступ, посебно примјене пројеката енергетске ефикасности, да би се уштедила енергија, а свакако и побољшали сви ти услови - рекао је Дрљача.

Када је ријеч о социјалној заштитити у Новом Граду, један од приоритета јесте оснивање Дома за старија лица. При реализацији овог пројекта општина ће имати подршку Министарства здравља и социјалне заштите.

- Надамо се да ћемо у неких наредних мјесец дана завршити цијели тај процес, с обзиром да смо евидентирали нешто што за сад представља препреку за реализацију тог пројекта. Али уз активности које ће предузети Министарство, наравно и општина Нови Град, врло брзо ћемо ријешити тај проблем - поручио је Шеранић.

Разговарано је и о пружању логопедских услуга за најмлађе становнике. Ресорни министар поручио је да се нада да ће уз помоћ општинског руководства и та услуга ускоро бити доступна у Новом Граду.