latinica  ћирилица
01/10/2020 |  19:33 | Аутор: СРНА

Епископски савјет: Нова власт да усвоји закон заснован на поштовању Устава

Епископски савјет Српске православне цркве /СПЦ/ у Црној Гори очекује од конституената нове власти да усвоје нови закон о слободи вјероисповијести, који ће бити заснован на поштовању слободе вјероисповијести, Устава и важећих закона из те области, саопштено је из овог савјета.
Епископски савјет - Фото: СРНА
Епископски савјетФото: СРНА

Епископски савјет СПЦ и правни експертски тим цркве одржао је на Цетињу састанак на којем је разматрана неопходност регулисања цивилизованог односа државе према Цркви, поводом најновијих друштвено-политичких промјена у Црној Гори.

- Нарочито је разматрано питање уклањања штетног дејства по живот Цркве и црногорски правни систем, изазваног усвајањем дискриминаторног и неуставног Закона о слободи вјероисповијести - наводи се у саопштењу Епископског савјета СПЦ.

На састанку је констатовано да су претходних дана изнесене различите политичке иницијативе и приједлози за регулисање поменутих питања и да је црква, у овом тренутку, опредијељена за што скорије и ефикасније затварање тог правног питања у Црној Гори.

- Очекује се да ће конституенти нове власти усвојити законски текст заснован на поштовању слободе вјероисповијести, црквене стварности, Устава и важећих закона из области које се тичу живота и рада традиционалних цркава и вјерских заједница у Црној Гори, али и важећих међународних стандарда - закључује се у саопштењу.