latinica  ћирилица
01/10/2020 |  19:34 ⇒ 02/10/2020 | 09:15 | Аутор: СРНА

Додик честитао Ђи Пингу јубилеј

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је данас кинеском предсједнику Си Ђипингу 71 годину од оснивања Народне Републике Кине и истакао да је пандемија изазвана вирусом корона показала сву рањивост цивилизације, али и потребу за јачање солидарности и међусобне повезаности.
Милорад Додик и Син Ђинпинг - Фото: РТРС
Милорад Додик и Син ЂинпингФото: РТРС

- Правовременим мјерама, које су Ваше власти на свим нивоима предузеле, али и високим степеном сарадње са другим земљама и међународним организацијама дали сте значајан допринос у спречавању ширењу пандемије у свијету - навео је Додик у честики кинеском предсједнику.

Додик је захвалио за помоћ, коју је Кина пружила БиХ у искуствима и знању, које су кинески стручњаци подијелили са БиХ и остатком свијета у заједничкој борби против ширења вируса, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

- Пред нама су бројни изазови, које можемо превазиђи једино ако смо уједињени. Пандемија је, нажалост, однијела бројне људске жртве и оставила огромне посљедице на здравље људи, те у великој мјери зауставила наш економски развој и негативно утицала на привреду. Само заједничким напорима можемо пронаћи механизме како да превазиђемо ову кризу - истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ поручио је да иницијатива "Појас и пут" пружа институционални оквир за јачање билатералне сарадње на свим пољима.

- Уз најбоље жеље за Ваше добро здравље и личну срећу, као и мир и благостање братског кинеског народа, молим Вас, поштовани предсједниче, да примите изразе мог дубоког поштовања - навео је Додик у честитки Ђи Пингу.

На данашњи дан прије 71 годину на тргу Тјенанмен у Пекингу прослављено је оснивање Нове Кине, на чијем челу је био први човјек Комунистичке партије Кине Мао Цетунг. Од тада до данас, Кина је превалила дуг пут од гладне земље до једне од највећих свјетских економија.