latinica  ћирилица
01/10/2020 |  20:59 ⇒ 20:59 | Аутор: СРНА

Вархељи представио нацрт Економско-инвестиционог плана за западни Балкан

Комесар за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Оливер Вархељи представио је данас нацрт Економско-инвестиционог плана за западни Балкан на видео-конференцији на којој су учествовали министри спољних послова и европских интеграција из региона, међу којима и министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић.
Оливер Вархељи (фото: European Union) -
Оливер Вархељи (фото: European Union)

Вархељи је представљајући нацрт Економско-инвестиционог плана за западни Балкан, који би требао да буде усвојен сљедеће седмице у Европској комисији, а одмах затим и заједно са Извјештајем о напретку представљен током његове посјете региону и Београду, поново указао на значај који ЕУ придаје региону.

Он је нагласио да је план припремљен с намјером да осигура одржив и стабилан развој региона у условима снажног утицаја пандемије ковида 19 на његов економски и друштвени развој, саопштено је из Министарства за европске интеграције Србије.

Овај план је, у оквиру нове методологије преговора, најављен као свеобухватан подстицајни пакет за кредибилнији процес проширења и приступања ЕУ држава кандидата и требало је да буде објављен на Самиту лидера ЕУ и западног Балкана, 6. маја, али је због околности усаглашавања вишегодишњег финансијског оквира ЕУ одгођен за јесен.

Економско-инвестициони план предвиђа улагања ЕУ у приоритетне области и пројекте који треба да допринесу даљем повезивању у региону као и побољшању веза са ЕУ, чиме ће се продубити економска сарадња, и доступност тржишта ЕУ, подстаћи унапређење пословне климе и спречити одлив младих из региона.

- План је важан и врло конкретан доказ да западни Балкан представља подручје од стратешког значаја за ЕУ. Опредељујући значајна средства из буџета, ЕУ ће помоћи изградњу кључне регионалне инФраструктуре и развој приватног сектора чиме ће бити подржана интензивнија економска сарадња и снажније интегрисање региона у европске и глобалне привредне токове и процесе - рекла је Јоксимовић.

Планом је предвиђена подршка реализацији пројеката који треба да допринесу развоју саобраћајне, енергетске, дигиталне инФраструктуре којом ће се подстаћи снажније повезивање унутар региона и шире са ЕУ.

Осим тога, предвиђена су и значајна улагања у мала и средња предузећа, унапређење пословног амбијента и тржишне економије чиме се стварају претпоставке за интензивнији раст и развој приватног сектора и његову конкурентност.

Предвиђена је и подршка областима које доприносе друштвеном развоју попут образовања, запошљавања и здравља са посебним фокусом на потребе младих.

План, такође предвиђа значајна улагања у развој инфраструктуре у области животне средине попут система за водоснабдијевање, пречишћавање отпадних вода, управљање чврстим отпадом, смањење емисије штетних гасова у складу са циљевима Зелене агенде ЕУ чиме ће се осигурати квалитетније животно окружење грађана Србије и региона.

Реализација плана финансираће се комбинацијом бесповратних средстава ЕУ и повољним зајмовима међународних финансијских институција међу којима су ЕИБ и ЕБРД.