latinica  ћирилица
01/10/2020 |  21:41 | Аутор: СРНА

Линта: Ђукановић изјавом СПЦ наставља да изазива подјеле у држави

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да изјава предсједника Црне Горе Мила Ђукановића "да је Српска православна црква перјаница великосрпског национализма и да заједно са националистичком опозицијом хоће да посрби Црну Гору" представља провидан и безуспјешан покушај Ђукановића да настави да изазива тензије и подјеле у држави, иако је његова антисрпска политика поражена на парламентарним изборима.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта сматра да Ђукановићева изјава нема никакве везе са истином, као и да је апсолутна бесмислица "да је СПЦ покушавала да потре државни, национални и културни идентитет Црне Горе", саопштено је из Савеза Срба из региона.

Линта каже да Ђукановић веома добро зна да је СПЦ старија од црногорске државе и да је имала кључну улогу у стварању Црне Горе, али да "из политичких разлога негира наведену чињеницу".

- Ђукановић понавља безочну лаж да је присутан покушај рехабилитације пројекта "велике Србије". Државно руководство Србије поштује територијални интегритет Црне Горе, али с друге стране Ђукановићев режим је признао лажну државу Косово - подсјећа Линта.

Линта сматра да је први корак "у демонтажи Ђукановићевог режима укидање срамног и антицивилизацијског закона о слободи вјероисповијести којим је СПЦ доведена у дискриминаторски положај у односу да остале традиционалне вјерске заједнице".