latinica  ћирилица
01/10/2020 |  22:20 | Аутор: СРНА

Михајловић: Постигнути значајни резултати посљедњих година

Потпредсједник Владе Србије и предсједник Координационог тијела за родну равноправност Зорана Михајловић изјавила је данас да је Србија у претходних неколико година постигла значајне резултате у родној равноправности.
Зорана Михајловић - Фото: РТРС
Зорана МихајловићФото: РТРС

Михајловићева је рекла да је у Србији унапријеђен законодавни оквир и да се ради на јачању механизама за родну равноправност на свим нивоима, саопштено је из кабинета потпредсједника Владе Србије.

Она је истакла да је Србија једна од ријетких земаља која је увела родно одговорно буџетирање и да је по томе препозната у свијету као примјер добре праксе.

- Прва смо земља ван ЕУ која је увела Индекс родне равноправности, који нам помаже у даљем креирању јавних политика. Напредак од 3,4 поена између два извјештаја говори да смо на добром путу јер имамо политичку вољу да положај жена побољшамо - рекла је Михајловићева на представљању резултата Србије и Координационог тијела на овогодишњем састанку о родној равноправности у оквиру 75. Генералне скупштине УН у Нјујорку.

Михајловићева је навела да се и Србија, као и остале земље свијета, суочава са насиљем над женама и дјевојчицама, као и да је у посљедњих 10 година више од 300 жена изгубило живот у партнерском и породичном насиљу.

- Све док иједна жена трпи насиље, нисмо постигли коначни циљ, а то је нулта толеранција на насиље - истакла је Михајловићева.

Она је најавила да ће се Координационо тијело у наредном периоду посветити промоцији културе ненасиља, борби против родних стереотипа и стриктној примјени родних принципа у свим јавним политикама.

- У том процесу, као и до сада, УН остају наш снажан партнер - закључила је Михајловићева.

Онлајн састанак у Њујорку одржава се поводом 25 година од Четврте свјетске конференције о женама.