latinica  ћирилица
01/10/2020 |  22:37 | Аутор: СРНА

Гуцати први пут пред судијом, одбрана нуди 1.000 евра јемства

Одбрана предсједника Удружења ветерана терористичке ОВК Хиснија Гуцатија, који се данас први пут појавио пред судијом Специјалног суда у Хагу за Косово поводом сумњи да је застрашивао свједоке у предстојећим поступцима пред тим судом, предложила је да буде пуштен уз јемство од 1.000 евра, чему се Тужилаштво успротивило, наводећи да су се појавили "нови чињенични елементи у вези са његовим притвором".
Специјални суд у Хагу за злочине ОВК (Фото: Gazeta Alo) -
Специјални суд у Хагу за злочине ОВК (Фото: Gazeta Alo)

Гуцати је у суд доведен из притворске јединице у Хагу у коју је смјештен након изручења са Косова 25. септембра.

Он је изјавио пред судијом за претходни поступак да полиција није морала да га хапси, јер би се сам јавио на позив, док је његов адвокат предложио суду да га у току истраге пусти на привремену слободу уз јемство.

Гуцатијев бранилац предложио је јемство од 1.000 евра, уз одузимање пасоша и налог да се свако вече јавља локалној полицији у Скендеру, мјесту гдје живи, преноси РТС.

У прилог свом приједлогу адвокат је навео да је Гуцати отац седморо дјеце доби од 23 до 34 године и да има осморо унучади.

- Има дијабетес, астму, висок крвни притисак и доста се отежано креће. Већ 13 година ради као секретар школе у Скендеру, гдје му живи и породица - рекао је адвокат.

Тужилаштво се успротивило приједлогу и указало да је неопходно да Гуцати буде у притвору, јер нема нових околности које би довеле у сумњу налог за хапшење, напротив, кажу, појавили су се "нови чињенични елементи у вези са његовим притвором".

Гуцати, који је осумњичен за застрашивање потенцијалних свједока у предстојећим поступцима пред тим судом, протеклих дана је поднио четири захтјева којима оспорава разне аспекте хапшења на Косову 25. септембра и пребацивање истог дана у притворску јединицу у Хагу.

Судија је тим поводом дао налог тужилаштву да до сутра поднесе консолидовани одговор на ове захтјеве, након чега ће донијети одлуку о њима.

Гуцати је осумњичен за застрашивање свједока, одмазду и повреду тајности поступка.

Медији су пренијели раније да је Гуцати ухапшен због објављивања докумената за које се сумња да су процурили из Специјалног суда за процесуирање злочина припадника терористичке ОВК.

Према незваничним подацима, на оптуженичкој клупи у Специјалном суду за Косово у Хагу, пред којим ће се судити албанским вођама за злочине почињене над Србима и неалбанцима и политичким неистомишљеницима у периоду од почетка 1998. године до краја 2000. године, наћи ће се између 200 и 250 бивших припадника терористичке ОВК.