latinica  ћирилица
02/10/2020 |  11:07 | Аутор: СРНА

Протјерана 54 страна држављанина

Служба за послове са странцима је због незаконитог уласка или боравка изрекла мјеру протјеривања за 54 страна држављанина са забраном уласка и боравка у БиХ, међу којима су држављани Марока, Турске, Авганистана, Туниса, Пакистана и Алжира.
Протјерани страни држављани (фото:Служба за послове са странцима) -
Протјерани страни држављани (фото:Служба за послове са странцима)

Наведена лица су стављена под надзор у Имиграциони центар или им је ограничено кретање на одређено мјесто до удаљења са територије БиХ.

Служба је у протеклих седам дана, у земљу поријекла или земљу која их прихавата, удаљила 15 страних држављана, међу којима су држављани Турске, Авганистана, Пакистана, Туниса и Марока. По споразуму о реадмисији у Србију је враћено седам лица, док су три лица враћена у Црну Гору.

Из Службе за послове са странцима саопштено је да Служба, у складу са својим надлежностима, проводи појачане активности контроле кретања и боравка странаца усмјерене на контролу мјеста на којима се окупљају мигранти, те инспекцијски надзор над правним и физичким лицима која пружају услуге смјештаја.

Инспектори за странце у сарадњи са полицијским службеницима спроводе заједничке активности на подручју Сарајева, Бихаћа, Велике Кладуше, Зенице, Травника, Доњег Вакуфа, Тузле и Калесије, које су резултирале проналаском страних држављана, који су незаконито ушли или незаконито боравили на територији БиХ.

У привременим прихватним центрима тренутно борави 5.495 мигранта, додаје се у саопштењу.

Служба за послове са странцима од почетка ове године евидентирала је 13.436 мигранта, од којих је 12.690 исказало намјеру подношења захтјева за азил.

У посљедњих седам дана било је 477 мигранта од којих је 421 исказао намјеру подношења захтјева за азил, наводи се у саопштењу.