latinica  ћирилица
02/10/2020 |  14:02 ⇒ 14:02 | Аутор: СРНА

Мигранти у Липи ће додатно погоршати безбједност Срба

Предсједник Савеза српских удружења "Завичај" Бране Пећанац сматра да ће измјештање миграната из привременог прихватног центра "Бира" у српско село Липа, код Бихаћа, додатно погоршати безбједност Срба на цијелом простору Крајине, те да ће за посљедицу имати онемогућавање српског повратка у Федерацију БиХ.
Камп Липа (фото:mondo.ba) -
Камп Липа (фото:mondo.ba)

- Безбједност Срба на овом простору већ је нарушена. Мигранти свакодневно нарушавају јавни ред и мир, проваљују у српске куће и врше друга кривична дјела - рекао је Пећанац Срни.

Он је нагласио да Савез осуђује непланско премјештање миграната из Бихаћа у Липу, те подржава настојање начелника општине Босански Петровац Дејана Прошића и других институција који се залажу за системско рјешавање проблема мигранстке кризе у БиХ.

Пећанац је изразио очекивање да ће се доласком Дарка Ћулума на позицију директора Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ покушати да направе конзистентни планови управљања мигрантском кризом у БиХ.

Он је подсјетио да је Савез српских удружења "Завичај" од самог почетка нелегалног доласка миграната на просторе Балкана и ФБиХ указивао на могуће проблеме, те да је затражио од институција власти БиХ и ФБиХ да у оквиру својих надлежности покушају контролисати нелегалан улазак миграната на просторе БиХ.

- Како је вријеме пролазило легалне институције власти БиХ и ФБиХ нису оговориле проблемима који настају због мигрантске кризе и са којом се није правилно управљало и за то смо дошли у ову ситуацију у БиХ - закључио је Пећанац.

ЕУ је осудила акције које су предузеле власти Унско-санског кантона присилно премијештајући избјеглице и мигранте из привременог прихватног центра "Бира" у Бихаћу у прихватни центар у селу Липа, чији су капацитети већ попуњени.