latinica  ћирилица
03/10/2020 |  11:32 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

Додик: Сјећањем на Бољанић чувамо славну српску историју (ФОТО/ВИДЕО)

Послије 76 година овдје смо, као доказ да се истина не може сакрити. Истина је да су овдје у Бољанићима, уз подршку Југословенске војске у отаџбини која је учествовала у борби против фашизма, спасени бројни пилоти, истакао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, на обиљежавању 76 година од операције "Халијард", којом је на Озрену спасено 60 америчких пилота.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је изјавио да ће у Бољанићу, мјесту гдје је био импровозовани аеродром са којег је спасено 60 савезничних авијатичара током 1944. и 1945. године, бити изграђен проширени меморијални центар и да ће обиљежавање као што је данашње бити уврштено у календар обиљежавања важних догађаја у Републици Српској.

- Срби су увијек били на страни побједника. Тада су ризиковали своје животе да би спасили савезничке пилоте, и то је остало дубоко усуђено народу ових крајева. Ово је била највећа операција спасавања пилота на окупираној територији - нагласио је Додик.

 Он је навео да су Срби имали двије војске у борби против фашизма и нацизма.

- Срби су се борили под окриљем Драже Михаиловића и покрет НОБ-а, који је на крају побиједио, али у оба случаја, Срби су били најзначајнији фактор те борбе. Нећемо их никада заборавити - истакао је Додик.

Бољанић-обиљежавање

Додик је рекао да је спасавање савезничких пилота најбољи примјер односа Срба према антифашистичкој борби, те подсјетио и на напор генерала Драже Михаиловића да се побиједи фашизам на овим просторима.

- Нису одустајали од тога да се помогне савезничким пилотима и то је остало забиљежено у колективној меморији српског народа - рекао је Додик и додао да је исто то остало забиљежено захваљујући Фондацији "Халијард".

Додик је нагласио да је то била највећа операција спасавања америчких војника изван линија фронта.

Срби су увијек жељели слободу, а спасавање пилота, рекао је Додик, доказ је да су хтјели да је подаре и другима.

Додик је подсјетио да су Срби страдалници у прошлом вијеку, да су водили наметнуте ратове, били под анкцијама, а крајем 20. вијека и сатанизовани.